Anul 2020 si explozia cursului EURO - LEU

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul 2020 si explozia cursului EURO - LEU
Anul 2020 si explozia cursului EURO - LEU
de Magda Florea la 29 Ian. 2020
Urmareste-ne pe Google News
curs valutareuroleubanca nationala a romanieibnr

Inca din 2019, analistii economici lansau avertismente si trageau semnale de alarma cu privire la evolutia cursului valutar euro-leu. Acestia spuneau ca euro se va apropia sau chiar va depasi pragul de 5 lei pana la finele noului an si, daca arucam o privire peste afisarile Bancii Nationale a Romaniei, constatam ca previziunile au mari sanse sa se adevereasca.

Pe ultima suta de metri din 2019, leul a ingenuncheat in fata euro


Leul a fost ingenuncheat in 2019 de Euro. Cel putin in ultimele luni din an, moneda noastra nationala a fost pusa la pamant mai multe zile consecutive, in care euro a marcat cate un nivel istoric maxim, dand lovituri sub centura peste lovituri sub centura leului.

Punctul culminant a fost atins pe 21 noiembrie, cand euro a ajuns la 4.7808 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anuntat vreodata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). La acea vreme, Guvernul PNL era in functie de mai putin de  trei saptamani, iar Ludovic Orban spunea ca deprecierea leului este o consecinta a "politicilor economice ale guvernelor PSD".

"Va readuc aminte ca, incepand cu 2017, continuand cu 2018, continuand cu 2019, din cauza politicilor economice ale guvernelor PSD, deficitul comercial a fost intr-o continua crestere si risca sa atinga pe 2019 cifra de 18 miliarde euro deficit comercial.

Evident ca asta afecteaza si pune presiune asupra monedei nationale, pentru ca datorita cresterii importurilor evident ca e o nevoie mare de valuta, de euro, mai ales ca aproape 80% din volumul schimburilor comerciale se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana. Asta permanent a afectat raportul leu-euro. Asta este cauza principala a scaderii leului in raport cu euro. Pe de alta parte, am incredere ca Banca Nationala va avea capacitatea sa tina un echilibru intre leu si euro”, a explicat atunci prim-ministrul Ludovic Orban.

Vezi aici: Orban explica de ce a explodat cursul valutar
 

FMI: Romania si-a supraevaluat leul. E mai greu decat ar trebui


Tot la final de 2019, a mai venit o lovitura pentru moneda nationala. In septembrie, expertii Fondului Monetar International (FMI) au intocmit un raport devastator cu privire la economia Romaniei. Potrivit acestora, leul a fost supraevaluat de autoritatile din Romania si este mult mai "greu" decat ar trebui sa fie in raport cu economia tarii.
 
Expertii FMI atrageau atentia asupra faptului ca in mod normal, cursul real al leului in raport cu euro ar trebui sa fie, de fapt, mult mai mare.
 
Cei de la FMI spun ca una dintre cauzele care au dus la acest decalaj ireal este reprezentata de politicile fiscal-bugetare adoptate de Guvernul Romaniei, care au avut un impact negativ asupra principalelor coordonate economice nationale. Practic, daca leul nu ar fi supraevaluat, ar trebui sa platim pentru un euro 5,2 lei, chiar in acest moment.
 
 

Euro ar putea depasi pragul de 5 lei in viitorul apropiat


Dupa estimarile analistilor economici, explozia cursului valutar va lua noi proportii anul acesta. Se preconizeaza ca euro va depasi cu brio pragul de 4,80 lei si chiar va atinge 5 lei intr-un viitor foarte apropiat.

Inca din vara lui 2019, Asociatia Analistilor Financiari, Chartered Financial Analyst (CFA) isi exprima ingrijorarea cu privire la evolutia cursului valutar. Expertii CFA estimau atunci ca in urmatorul an, deci pana in vara anului 2020, vom plati aproximativ 5,2 lei pentru un euro.
 
Ceva mai temperate sunt previziunile economistului-sef de la Raiffeisen Bank. Ionut Dumitru se asteapta ca anul viitor euro sa valoreze in jur de 4,9 lei, insa, el atrage atentia ca tinerea in frau a cursului valutar depinde mult de politicile guvernamentale si in special de masurile care se iau in privinta deficitelor.
 
"Sunt greu de dat predictii, avem o continuare a deprecierii la 4,9 la finalul anului viitor. Dar este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte, raportat la nevoia de ajustare a deficitului de cont curent. Si e de dorit ca ajustarea sa se produca acolo unde trebuie, in politica fiscala.
 
Daca deciziile din sfera politicii fiscal-bugetare intarzie sa apara si vor fi amanate corectiile pentru dupa alegerile din 2020, adica in 2021, presiunea pe curs se va accentua", a spus Ionut Dumitru.

In decembrie 2019, analistii CFA Romania estimau ca euro va atinge valoarea de 4,8597 lei, in urmatoarele 12 luni. In cadrul analizei efecutate de analisti, 83% dintre participanti anticipau o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597.

Vezi aici: Previziunile analistilor CFA in decembrie 2019: Euro va exploda in urmatoarele 12 luni

Si, totusi, ce se intampla dupa devalorizarea leului si pe cine afecteaza acest picaj in gol al monedei nationale?

Desi poate nu iti dai seama cum, daca nu platesti rate sau chirii si nu ai nici alte angajamente de plata raportate la euro, faptul ca leul a pierdut teren in fata acesteia se va resimti si in portofelul tau. Cum? Explicatia e foarte simpla.
 
Atunci cand leul se depreciaza in raport cu euro, cel mai mult au de suferit persoanele care platesc rate sau chirii raportate la moneda europeana. Evident, odata cu deprecierea leului, costul acestor plati va creste. Daca nu te numeri printre aceste persoane care nu au alta varianta salvatoare, decat sa spere ca deprecierea se va tempera si leul se va stabiliza, nu e cazul sa te crezi un norocos. In fapt, toti vom fi afectati, direct sau indirect, de dezastrul de la cursul valutar.
 
La prima vedere, un curs valutar care a explodat in defavoarea leului nu pare a ne afecta. Insa romanii isi vor da seama repede ca sunt victimele devalorizarii monedei nationale,  din prima secunda in care vor intra in magazine si vor vedea cum alimentele si produsele s-au scumpit semnificativ. Romania importa mai mult decat exporta, iar marfurile din import sunt raportate la moneda euro. Or, romanul le plateste in magazin in lei, moneda care isi pierde zilnic din puterea de cumparare.
 
"Avand in vedere ca noi consumam o mare parte din bunurile de pe piata din import, preturile acestora este influentat de cursurile de schimb si practic este vorba despre un cerc vicios. Avem mai multi bani, artificial creati, cu care cumparam bunuri de consum din import, preturile acestora cresc, leul se devalorizeaza, exista un alt imbold pentru a scumpi aceste produse", explica economistul  Bogdan Glavan.

Prin urmare, devalorizarea leului ne va eroda puterea de cumparare, oricum puternic diminuata in ultimul timp, desi, pe hartie, cresterile salariului minim pe tara arunca praf in ochi si dau impresia bunastarii economice si sociale. In realitate insa, in fata cifrelor pompate de masuri de acest tip, se afla gauri negre care inghit ceea ce ar trebui sa ramana in plus in buzunarul romanului. Astfel de gauri negre sunt explozia cursului valutar, dar si inflatia. Amandoua aflate la un nivel ingrijorator in Romania, pun la pamant puterea de cumparare si saracesc populatia, asemenea unui foc mocnit, care, desi nu e evident, el macina si distruge.

Citeste si: O categorie de romani nu va mai avea dreptul sa obtina permis de conducere in 2020


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

In sfarsit! Ce vrea sa faca Guvernul cu 5 miliarde de lei, unde s-au gandit alesii sa investeasca banii si de ce
Economie

In sfarsit! Ce vrea sa faca Guvernul cu 5 miliarde de lei, unde s-au gandit alesii sa investeasca banii si de ce

today28 Nov. 2024
Bugetarii pun piciorul in prag. Ei spun ca sunt suprasolicitati si, de fapt, statul ar trebui sa mai faca angajari ca sa le preia din sarcini
Economie

Bugetarii pun piciorul in prag. Ei spun ca sunt suprasolicitati si, de fapt, statul ar trebui sa mai faca angajari ca sa le preia din sarcini

today28 Nov. 2024
Proiectul Nestlé
Comunicate

Proiectul Nestlé "Padurea de Miere" ajunge la 110.000 de copaci plantati in sudul Romaniei

today28 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today28 Nov. 2024
Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cati bani in plus primesc pensionarii
Economie

Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cati bani in plus primesc pensionarii

today27 Nov. 2024
Laura Codruta Kovesi, iesire in forta: Romania are un deficit de TVA de peste 36%, care se explica prin frauda
Economie

Laura Codruta Kovesi, iesire in forta: Romania are un deficit de TVA de peste 36%, care se explica prin frauda

today27 Nov. 2024
Beneficiile consumului zilnic de migdale pentru piele si par
Life Style

Beneficiile consumului zilnic de migdale pentru piele si par

today27 Nov. 2024
Covoarele Profesionale: Alegerea Ideala pentru Spatii Curate si Elegante
Life Style

Covoarele Profesionale: Alegerea Ideala pentru Spatii Curate si Elegante

today27 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Proiectul Nestlé
Comunicate

Proiectul Nestlé "Padurea de Miere" ajunge la 110.000 de copaci plantati in sudul Romaniei

today28 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today28 Nov. 2024
Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cati bani in plus primesc pensionarii
Economie

Cresc pensiile de la 1 ianuarie. Cati bani in plus primesc pensionarii

today27 Nov. 2024
Laura Codruta Kovesi, iesire in forta: Romania are un deficit de TVA de peste 36%, care se explica prin frauda
Economie

Laura Codruta Kovesi, iesire in forta: Romania are un deficit de TVA de peste 36%, care se explica prin frauda

today27 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x