ANSVSA-ul s-a dus peste producatori si a dat ploaie de amenzi: ce nereguli au fost descoperite la controale, tu stii ce mananci?
controale ansvsaamenzi ansvsa
ANSVSA ne transmite un nou raport privind cele mai recente controale pe care le-a efectuat in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala, la operatorii din industria alimentara, care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice.
Ca urmare a neregulilor constatate si a incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, s-au aplicat 419 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 3.412.200 de lei.
Actiunile de verficare efectuate la nivel national pe baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2024 au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara. Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.
Nereguli grave descoperite la controalele ANSVSA
In urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care mentionam:
-
neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa vestiarului si a grupului sanitar pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar;
-
neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
-
neconformitati privind personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, neatestarea starii de sanatate a personalului);
-
neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse alimentare cu modificari organoleptice);
-
alte tipuri de neconformitati de genul desfasurarii de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, nerespectarea cerintelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neinregistrate sanitar – veterinar si pentru siguranta alimentelor.
-
In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control, urmarindu-se conformitatea produselor alimentare, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise, privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substante interzise in alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe de pe suprafete/ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara, in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente.
Foto: facebook/ansvsa