Aniversare: 20 de ani de colaborare Romaero - Boeing
boeingromaerostatele unite ale americiimarcel bogdan pandelicacompaniiparteneriat
Secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei, Marcel Bogdan Pandelica a primit joi delegatia companiei Boeing condusa de Henryka Bochniarz, vicepresedinte al companiei.
Cu acest prilej partenerii de dialog au evaluat posibilitatile de de intensificare a cooperarii economice intre corporatia americana si industria aeronautica din Romania.
Corporatia Boeing este un client traditional pentru SC Romaero SA, cooperarea dintre ele datand de peste 20 de ani.
Marcarea celor peste 20 de ani de relatii comerciale neintrerupte dintre Romaero si Boeing a avut loc in cadrul unei festivitati organizate cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, eveniment la care au participat reprezentanti ai celor doua companii, precum si numerosi oficiali romani si americani, oameni de afaceri si specialisti din domeniul industriei aviatiei si a celei de aparare.
In alocutiunea sa, secretarul de stat Marcel Bogdan Pandelica a reiterat importanta amplificarii relatiei de parteneriat dintre Romaero si Boeing, precum si a intensificarii colaborarii intre cele doua tari in domeniul industriei aeronautice.
Romaero Baneasa SA este o companie din Romania cu capital majoritar de stat, care activeaza in industria aerospatiala. Actiunile Romaero sunt listate la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul RORX. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, cu 51,90% din capital, in timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participatie de 25,85%, iar Fondul Proprietatea controleaza 21% din actiuni.
Serviciile sale includ intretinerea aeronavelor, de productie, fabricarea de arme, precum consultanta si management. Compania este implicata in fabricarea de usi de marfa si chituri pentru ATP, coada de asamblare pentru boom-ul A109 Agusta de alimentare, piei sculelor si a nervurilor centru mai mici puiul targului pentru Airbus A380, piei de scule si piese de detaliate pentru MRA4 Nimrod, piese de detaliu pentru A330/340, fix marginea conducatoare piei de lustruit pentru B767 si B777, precum si piese si componente pentru Hawker, printre altele.
Inainte de 1989, Romaero Baneasa, pe atunci numita Fabrica de Avioane Bucuresti, a construit 11 aparate tip Rombac 1-11, avion de pasageri, turboreactor, construit dupa licenta britanica BAC, acesta fiind singurul avion comercial cu reactie din Europa comunista, cu exceptia Rusiei. Toate au fost cumparate de Tarom, care nu le-a putut exploata pentru ca nu li s-a permis accesul pe aeroporturile occidentale, din cauza nivelului ridicat de zgomot. Drept urmare, ele au fost retrase si, la jumatatea anilor '90, Romaero s-a relansat, specializandu-se in productia de subansambluri pentru marii producatori de aeronave comerciale. Astfel, in acest moment (mai 2006), fabrica de la Baneasa are contracte cu Boeing, British Aerospace, Elbit, Gulfstream, Finmeccanica, Bombardier si modernizeaza avioanele Hercules (produse de Lockheed Martin), aflate in dotarea Armatei Romane, producand componente pentru Boeing 787 Dreamliner, Airbus A380, precum si pentru rachetele antiaeriene Hawk.
Romaero detine suprafete importante de teren in Baneasa, una dintre cele mai dinamice zone ale Bucurestiului din punctul de vedere al dezvoltarii imobiliare. In anul 2008, terenurile companiei erau estimate la valoarea de 800 milioane lei (221 milioane euro).
Cifra de afaceri:
2007: 62,5 milioane lei (18,72 milioane euro)
2006: 44,1 milioane lei