Angajatii SUUB au renuntat la voucherele de vacanta, pentru ca spitalul sa nu ramana fara medicamente
suubgreva foameivouchere vacantaspitalmedicamentebugetsporurimedicibani
Angajatii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti au renuntat la voucherele de vacanta in favoarea sporurilor, desi doi dintre salariati au protestat mai bine de trei saptamani in fata spitalului, in greva foamei. In cauzul in care angajatii beneficiau atat de voucherele de vacanta, cat si de sporuri, spitalul ar fi ramas fara bani pentru medicamente.
Se pare ca linistea s-a asternut in sfarsit peste Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, iar angajatii au gasit calea de mijloc, cea mai potrivita pentru toata lumea. Acestia vor renunta la voucherele de vacanta, ramanand doar cu sporuri, astfel incat spitalul sa isi permita achizitionarea de medicamente.
"Eu mi-am intrebat angajatii ce prefera sa primeasca: spor catre limita maxima si sa nu le dam voucher de vacanta sau sa primeasca vouchere de vacanta si sa aiba spor catre minim. Au ales majoritatea sa primeasca sporuri, nu vouchere de vacanta. Spitalul nu va ramane niciodata fara medicamente", a declarat, pentru Mediafax, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Adriana Nica.
Managerul spune ca spitalul nu are un buget suficient de mare incat sa acopere costurile voucherelor de vacanta pentru toti angajatii, iar o astfel de facilitate ar insemna taieri de la " medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti".
"Eu, daca acord vouchere de vacanta, trebuie sa acord la toti angajatii. Actul bugetar pentru asta este undeva la 4,5 milioane de lei. Eu am acordat angajatilor mei sporurile conform Regulamentului de Sporuri catre limita maxima, nicio categorie de specialitate nu avea limita minima la sporuri. (...) Nu pot sa suport inca o cheltuiala pentru vacanta, asta ar insemna sa tai de la medicamente, materiale sanitare, dezinfectanti", explica managerul SUUB.
Situatia de la Spital Universitar de Urgenta Bucuresti a ajuns in atentia intregii tari dupa ce doi angajati au intrat in greva foamei si au protestat mai bine de trei satamani in fata institutiei. Potrivit informatilor aparute in spatiul public, angajatii invocau lipsa materialelor, improprii din punctul de vedere al curateniei in saloane atat pentru pacienti, cat si pentru personal; lipsa personalului mediu medical; neacordarea drepturilor salariale conform legislatiei in vigoare, sporuri, vouchere de vacanta. In cele din urma, acestia au renuntat greva foamei si la proteste.
In SUUB sunt tratati anunal peste 50.000 de pacienti in spitalizare continua, peste 60.000 spitalizare de zi, iar consultatiile din ambulatoriu si UPU depasesc 500.000 de pacienti pe an.