Angajatii romani vor salarii mari, dar sunt slab pregatiti. Sefii se plang ca doar pretentiile sunt de ei
salariipretentii salarialecriza fortei de munca 2022joburi 2022
Angajatorii romani spun ca traverseaza o criza profunda de personal. Candidatii care vin sa ocupe posturile pe care le au disponibile sunt slab pregatiti din punct de vedere profesional si, pe langa faptul ca nu se pricep, au si pretentii salariale exagerate, se plang acestia.
Conform unui sondaj recent realizat de platforma de recrutare eJobs, peste 25% dintre companiile respondente, care au nevoie de personal si au lansat oferte de angajare pe piata, spun ca se confrunta cu slaba pregatire a candidatilor.
De asemenea, ne mai indica analiza, 15,1% dintre respondenti precizeaza ca pretentiile salariale ale candidatilor sunt prea mari in raport cu nivelul lor de experienta.
Insa problemele angajatorilor nu se opresc aici, in procesul lor de recrutare. Unele companii se plang si de faptul ca persoanele aparent interesate de un job si care si-au exprimat intentia de angajare, demonstreaza, in cele din urma, multa neseriozitate, in conditiile in care nici macar nu se mai prezinta la interviuri si dispar efectiv "din peisaj".
In aceeasi ordine de idei, mai spun recrutorii, aplicarile pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie sa le acopere.
In acest context, companiile incep sa fie mai flexibile, dar si mai generoase in procesele de recrutare
Acestea fiind conditiile, companiile se declara tot mai dispuse sa faca "compromisuri" pentru a atrage candidati care sa le acopere deficitul de personal. Multi antreprenori sustin ca, anul acesta, se vor orienta catre recrutarea de forta de munca fara experienta si catre tineri la inceput de drum.
"Ne asteptam ca in 2022 sa existe un volum de angajare istoric, peste 2021 si chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflecta deja in cifrele primelor luni. Intr-adevar, puterea va fi de partea candidatilor, mai ales a celor bine pregatiti. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va inlocui incet-incet munca remote. Liderii de echipe au nevoie sa aiba oamenii aproape, chiar si cateva zile pe saptamana. In acest mod, este mult mai usor pentru ei sa gestioneze proiectele si sa mentina oamenii motivati si proactivi la job", explica Roxana Draghici, Head of Sales eJobs Romania.
Totodata, recrutorii sunt dispusi sa majoreze salariile anul acesta. Cei mai multi dintre ei au in plan o crestere a lefurilor angajatilor cu 10 puncte procentuale, tot in incercarea de a atrage forta de munca, dar si de a-si "fideliza" angajatii deja existenti, pentru a evita un eventual val de demisii in organziatiile lor.