Angajatii romani, printre cei mai prost platiti din UE: noi, bulgarii si ungurii avem cele mai mici lefuri
salarii romaniasalairul mediu romania
Romanii sunt printre cei mai prost platiti angajati din Uniunea Europeana, releva o analiza recent efectuata de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat). De precizat ca este pentru prima data cand institutia europeana publica acest indicator!
Conform Eurostat, in 2021, salariul mediu anual ajustat pentru o norma intreaga pentru angajatii din UE a fost de 33.500 EUR.
In Luxemburg, salariul mediu anual este de peste 72.000 de euro, la noi este numai 13.000
Dintre statele membre ale UE, cel mai mare salariu mediu anual ajustat cu norma intreaga in 2021 a fost inregistrat in Luxemburg (72.200 EUR), urmat de Danemarca (63 .300 EUR) si Irlanda (50.300 EUR).
Din nefericire, exista tari unde salariul din Luxemburg pare doar un vis frumos, iar printre ele suntem si noi! Astfel, potrivit documentului Eurostat, cele mai scazute valori ale indicatorului au fost inregistrate in Bulgaria (10.300 EUR), Ungaria (12.600 EUR) si Romania (13.000 EUR).
Directiva UE privind „Cartea albastra” prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE si acordarea permiselor de lucru pentru angajatii cu inalta calificare. Directiva are ca obiectiv atragerea in UE a angajatilor cu inalta calificare conform unor conditii de admisie mai flexibile, imbunatatind drepturile si posibilitatea detinatorilor „Cartii albastre” de a se muta mai usor in alt stat membru UE.
Potrivit explicatiilor oferite de Eurostat, se pare ca salariile medii anuale sunt transmise de tari in cadrul Programului de transmitere a Sistemului European de Conturi 2010 (ESA 2010 TP).
Anul 2022 n-a adus o imbunatatire a nivelului salarial. Din contra!
Sondajele interne, efectuate pe piata muncii din Romania, arata cat de delicata e
problema salarizarii, mai ales in contextul actualei inflatii extrem de agresive. Astfel, doar 27,7% dintre romani au primit mariri la salariu pe anul 2022, iar 47,1% dintre acestia au beneficiat de cresteri de salarii de pana la 5%. De asemenea, 36,8% au primit majorari intre 5%- 10%. Practic, banii in plus nu au cum sa se resimta intr-o crestere a nivelului de trai, fiindca ei nu acopera nici macar scumpirile, deci nici macar nu contribuie la mentinerea puterii de cumparare. Cu alte cuvinte, desi pe fluturasul de salariu apare o crestere, angajatii sunt din ce in ce mai saraci si impovarati.
Foto: freepik.com