In ciuda crizei provocate de pandemia de coronavirus, salariile din anumite domenii au crescut in Romania. Exista insa o exceptie care merita adusa in discutie, profesorii din invatamantul preuniversitar fiind uitati de autoritatile din tara noastra. Mai mult sau mai putin surprinzator s-a ajuns la situatia in care profesorii romani din invatamantul preuniversitar sa se numere printre cei mai slab platiti profesori din intreaga Uniune Europeana. Mai exact, doar profesorii maghiari sunt platiti mai prost decat profesorii romani!
Asociatia Scolilor Particulare din Romania trage un semnal de alarma in acest sens, sustinand ca profesorii din sistemul educational preuniversitar nu au mai avut parte de o marire salariala inca din anul 2018. In Elvetia, profesorii din invatamantul preuniversitar au un salariu anual de putin peste 74.000 de euro. Un nivel salarial similar exista si in Luxemburg, iar in San Marino exista un salariu mediu anual in randul profesorilor de aproape 58.000 de euro. In Romania, profesorii din sistemul de educatie preuniversitar sunt platiti cu un salariu brut de nici 1.000 de euro.
In acest context, reprezentantii Asociatiei Scolilor Particulare din Romania sustin ca sistemul educational din tara noastra ar putea intra in perioada imediat urmatoare intr-o criza serioasa de personal. La aceasta ora, peste 50% dintre profesorii din mediul preuniversitar au o varsta de peste 55 de ani. Pentru a ajuta la solutionarea acestei viitoare crize, ASP a elaborat un program prin care propune o serie de masuri referitoare la salarizarea profesorilor din invatamant.
Principala masura pe care o propune Asociatia Scolilor Particulare din Romania se refera la reducerea impozitului salarial de la 10% la 0% pentru profesori. De asemenea, cei de la ASP mai propun reducerea contributiei de sanatate de la 10% la numai 5%. In cele din urma, ASP isi mai doreste un salariu minim brut in valoare de 5.000 de lei pentru profesori pentru un program normal de 8 ore pe zi cu norma intreaga si/sau 18 ore de predare pe saptamana.
Proiectul elaborat de Asociatia Scolilor Particulare din Romania aduce in discutie si personalul auxiliar din sistemul de educatie preuniversitar, si in acest caz fiind propusa o diminuare a taxelor si impozitelor. Astfel, si angajatii din aceasta categorie ar putea fi scutiti de la impozit in cele din urma. In cazul in care aceste modificari propuse de ASP ar fi puse in aplicare, impactul bugetar ar ajunge la aproximativ 30 de milioane de euro.
Citeste si: Credite garantate de stat pentru studenti si familii: sunt acoperite cheltuieli cu gradinita, cresa, chiria, masina noua spatioasa etc. Se dau zeci de mii de euro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!