Angajatii din industria ospitalitatii ies in strada: Se anunta un protest de amploare in toata tara
protesthorahoreca
Miercuri, 19 august, intre orele 17 si 18, restaurantele si terasele din toata tara vor fi inchise total sau partial, iar angajatii vor protesta in fata localurilor cu privire la restrictiile impuse de Guvern ca raspuns la epidemia COVID-19.
Reprezentantii HORA si HORECA sustin ca industria ospitalitatii e in pragul de a ajunge la ATI. S-au pierdut zeci de milioane de euro in lunile in care restaurantele au fost inchise, iar angajatii din industrie spun ca in acest moment Romania e singura tara din Europa care nu permite restaurantelor sa functioneze in interior.
In ritmul acesta, pierderile suferite de industrie vor fi iremediabile, atrag atentia angajatii.
Astfel, acestia isi doresc sa atraga atentia Guvernului si sa ceara redeschiderea restaurantelor in interior. Miercuri va fi doar un prim protest dintr-o serie anuntata de reprezentantii HORECA.
''Avand in vedere faptul ca industria HoReCa din Romania se confrunta cu o situatie de criza fara precedent, ne simtim obligati sa luam o pozitie ferma si sa organizam un protest pasnic prin suspendarea activitatii, miercuri 19.08.2020 intre orele 17:00-18:00, actiune la care vom respecta toate prevederile sanitare in vigoare. La protest vor participa atat angajatii cat si partenerii industriei. Recurgem la aceasta solutie deoarece numeroasele apeluri facute de HORA la adresa guvernului au ramas fara raspuns iar responsabilitatea pe care o avem fata de angajatii nostri nu ne poate lasa nepasatori. Locurile de munca din industria ospitalitatii salveaza vieti!”, au transmis reprezentantii HORA.
Astfel, pe 19 august, intre orele 17 si 18, operatorii vor inchide total sau partial terasele si angajatii vor iesi in fata restaurantelor cu mesaje pentru Guvern. Fiecare va scrie ce mesaje are pentru Guvernul Orban", a declarat Daniel Mischie, presedintele Asociatiei barurilor si restaurantelor - HORA, pentru
profit.ro.
Mischie a mai spus ca masurile de ajutor oferite de Guvern nu sunt de real folos industriei ospitalitatii. Spre exemplu, angajatii intrati in somaj tehnic nu sunt ajutati financiar prin aceasta masura, pentru ca ei aveau salarii mici si se bazau pe bacsis pentru a-si rotunji veniturile.
Astfel, se pare ca reprezentantii industriei ospitalitatii vad o singura cale de iesire in aceast impas: redeschiderea restaurantelor in interior si functionarea in regim normal a localurilor din industrie.
Situatia trebuie rezolvata pana la venirea iernii, spune Mischie, cand lucrurile s-ar putea agrava: ''Cand vine frigul, presupunand ca se mentin inchise interioarele restaurantelor, noi trebuie sa renegociem sau sa inchidem contractele de inchiriere, in functie de ce va decide Guvernul, dar acum nu e nimic previzibil. Daca oamenii nu mai pot sta la terase cand va fi frig si nici interioarele nu le tinem deschise, noi nu mai platim chiriile, pentru ca nici nu avem din ce bani si o facem si degeaba'', a mai spus acesta, conform sursei citate.
Citeste si:
Virgil Popescu, Ministrul Economiei: Cele mai afectate industrii sunt turismul, HoReCa si transporturile