ANALIZA. Vor putea fi obligati angajatii sa se vaccineze?
vaccinare obligatorievaccinare angajati
Pe masura ce noua varianta Delta a coronavirusului continua sa se raspandeasca si sa starneasca ingrijorarea autoritatilor sanitare cu privire la capacitatea ei de a produce un nou val pandemic, unele companii mari ale lumii ar lua in calcul obligativitatea vaccinarii angajatilor.
Conform
CNN Business, Business Roundtable, un puternic grup de lobby condus de CEO-ul Walmart ( WMT ) Doug McMillon, a chestionat companiile membre cu privire la planurile lor de vaccinare.
Sondajul respectiv, care nu a fost facut public, a constatat ca mai multe companii iau in considerare obligativitatea vaccinurilor, spre deosebire de opinia pe care o aveau in urma cu doar cateva luni.
Detalii despre acest sondaj au fost relatate in premiera de
New York Times.
"Intelegem faptul ca influentul grup de lobby, condus de Doug McMillon, a refuzat sa faca publice rezultatele, dar acestea indica faptul ca mai multe companii iau in considerare mandatele de vaccinare comparativ cu cateva luni in urma", scrie New York Times.
"Casa Alba doreste ca directorii executivi sa-i convinga pe ceilalti. Presedintele Biden s-a intalnit cu directori ai companiilor care au mandatat vaccinarea, inclusiv Scott Kirby de la United Airlines , pentru a discuta despre modul in care ar putea incuraja colegii de afaceri sa faca acelasi lucru", mai precizeaza sursa citata, in continuarea articolului.
"Cerintele de vaccinare vor deveni o norma, nu o exceptie"
"Cerintele de vaccinare vor deveni o norma, nu o exceptie", a declarat Constance Hunter, economist-sef la KPMG. "Fara ele, nu exista intr-adevar o modalitate sigura de a reveni la munca. Varianta Delta a dovedit acest lucru".
In ultimele cateva saptamani, United Airlines , Google, Facebook , Tyson Foods , Equinox, Walmart si Disney ( DIS ) au anuntat planuri de a solicita cel putin unei parte a angajatilor sa se vaccineze.
Desi cerintele de vaccinare sunt controversate, eforturile de combatere a acestora in instanta s-au dovedit pana acum inutile, cel putin in Statele Unite.
Joi, judecatorul Amy Coney Barrett de la Curtea Suprema a refuzat o cerere de blocare a mandatului de vaccinare, pentru Universitatea Indiana, oferind mai multe dovezi ca politici similare ar putea fi adoptate.