ANALIZA McKinsey: 60 de milioane de europeni ar putea avea jobul afectat de coronacriza
somajlocuri de muncajoburirata somajuluipreviziuni economieuniunea europeanacoronacrizapandemieepidemiemckinsey
Pe masura ce timpul trece sub imperiul crizei globale provocate de noul coronavirus, se contureaza tot mai multe scenarii economice negative. Potrivit unui raport al companiei de consultanta McKinsey, citat de CNN, 60 de milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana si Regatul Unit ar putea fi puse in pericol de coronacriza. Europenii ar putea suferi concedieri sau diminuari salariare, arata expertii McKinsey.
Firma de consultanta McKinsey avertizeaza ca aproape 60 de milioane de locuri de munca in toata Uniunea Europeana si Regatul Unit sunt expuse riscului de pandemie de coronavirus.
Rata somajului in Uniunea Europeana ar putea creste dela 6%, la 11%, potrivit raportului McKinsey publicat luni si citat de
CNN. Expertii sustin ca, daca UE nu va reusi sa ridice masurile de distantare sociala in trei luni, in 2021, rata somajului ar putea depasi 11,5%, iar acesta nu va scadea pana in 2024.
McKinsey estimeaza ca unul din patru locuri de munca din intreaga Uniune Europeana si Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau de remunerare, a problemelor temporare sau a concedierilor permanente.
Potrivit raportului, aproximativ 55 de milioane de lucratori sunt angajati in profesii cu risc ridicat, iar aici cele mai expuse joburi sunt cele de casiere de vanzare cu amanuntul, bucatari, lucratori in constructii, personal hotelier si actori. De partea cealalta, persoanele care au cele mai mici sanse sa le fie afectat locul de munca sunt cele care lucreaza in domenii precum arhitectura, politie.
Aproximativ 80% din locurile de munca considerate la risc sunt detinute de persoane care nu au o diploma universitara, mai arata raportul.
Potrivit raportului, prioritar pentru Guverne ar trebui sa fie o strategie de protejare a locurilor de munca. Guvernele ar trebui sa ofere garantii de imprumut, scutire de impozite si plata garantiilor pentru lucratori, o parte dintre acestea fiind deja realizata in toata Europa, se mai arata in raport.
De asemenea, McKinsey vine cu recomandari si pentru oamenii de afaceri. Expertii le recomanda companiilor sa reduca costurile, sa separe schimburile de munca si sa permita lucrul la distanta, atunci cand este posibil.
"Protejarea locurilor de munca este imperativa (...) Pierderea acestor locuri de munca nu ar fi doar o tragedie la nivel individual, dar ar fi, de asemenea, foarte dureroasa din perspectiva economica", se arata in raportul McKinsey.