Analiza KeysFin: Cine castiga si cine pierde din interzicerea fumatului
fumatfumatul interzislegea anti fumat
Un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori, iar patru din zece au incercat sa renunte la acest obicei in ultimul an. Intrarea in vigoare a legii care interzice fumatul in spatiile publice, de luna viitoare, va face ca acest viciu sa devina unul prohibitiv. Ce inseamna acest lucru pentru producatorii de tutun, unii dintre cei mai importanti contributori la bugetul de stat?
Expertii de la KeysFin au analizat situatia din aceasta industrie, iar rezultatele financiare sunt pe masura restrictiilor dure impuse de autoritati.
Industria tutunului din Romania a fost lovita in plin de toate restrictiile impuse in ultimii ani. Datele raportate la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor arata ca cifra de afaceri a producatorilor si comerciantilor de tigarete din Romania a scazut la jumatate in ultimii patru ani, de la 2,26 miliarde de lei in 2010 la 949 milioane de lei, in 2014.
Interesant este ca profitabilitatea sectorului a urmat un trend total diferit. Daca in 2010, cele 15 companii intregistrate in Romania raportau un profit de 31,4 milioane lei, in 2014, cele 17 firme care au raportat date financiare anuntau un nivel de profitabilitate de 48,8 milioane lei.
Potrivit analistilor de la KeysFin, aceasta situatie poate fi explicata prin evolutia pretului tigarilor si prin masurile luate de producatori si comercianti in ultimii 4 ani.
“Dupa un record negativ de profitabilitate, de 24,8 milioane de lei in 2011, firmele au inteles ca este timpul sa ia masuri de restructurare, iar efectele acestora s-au vazut in anii urmatori. Industria tutunului a urmat trendul crizei economice, reusind sa isi mentina marja de castig, in ciuda prabusirii cifrei de afaceri”, au explicat analistii de la KeysFin.
Estimarile intermediare legate de evolutia pietei tigarilor din 2015 vin sa confirme trendul din ultimii patru ani. “Afaceri in scadere, masuri de restructurare, de reorientare a productie si strategiilor de comercializare, facusat pe optimizarea profitabilitatii”, explica expertii.
Industria tutunului este, in prezent, al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2014, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare, potrivit reprezentantilor producatorilor de tutun.
2016, ANUL PROVOCARILOR
Ce se va intampla insa din 2016 este cu totul alta poveste. Interdictia totala privind consumul de tigari in spatiile publice va face ca industria sa caute solutii alternative, pentru a evita falimentul.
“Consumul domestic nu va fi de ajuns pentru a acoperi impactul noilor interdictii, astfel ca, in prima faza, estimam o crestere semnificativa a preturilor tigarilor. Pe de alta parte, asistam deja la o reorientare a producatorilor si comerciantilor catre solutii alternative, precum vanzarea de tigari electronice si alte tipuri de dispozitive. Nu este exclus, in contextul masurilor prohibitive care vor intra in vigoare in martie, sa asistam la o regandire a promovarii consumului de tigari prin dezvoltarea unor spatii de fumat alternative, in aer liber, care sa respecte legislatia in vigoare”, spun acestia.
De notorietate este solutia lansata pe internet privind constructia unor cladiri cu ziduri circulare, in conditiile in care legea prevede interzicerea consumului de tigari in locatii cu cel putin doi pereti si acoperis.
TOPUL PRODUCATORILOR SI COMERCIANTILOR DE TIGARI
Analiza realizata de KeysFin arata ca cele mai importante firme din industria tutunului din Romania sunt JTI International Manufacturing SA, British American Tabacco, Philip Morris Romania SRL, China Tabacco International si Rom Ital SRL. Impreuna, acestea au realizat in 2014, o cifra de afaceri totala de 947,5 milioane de lei.
Cel mai important jucator este JTI, cu afaceri de 545,2 milioane de lei si 260 de salariati, urmat de British American Tabacco cu 179,1 milioane lei si 560 de angajati si Philip Morris Romania SRL cu 165,9 milioane lei.
Industria tutunului, privind-o exclusiv din prisma datelor financiare oficiale, a angajat in 2014 aproape 1600 de angajati.
UNA DIN SASE TIGARETE, DE CONTRABANDA
Potrivit analistilor de la KeysFin, datele de mai sus reprezinta doar o fotografie a unei piete in care evaziunea si contrabanda inregistreaza inca valori importante.
“Exista inca un comert important de tigari de contrabanda, aduse din tarile din jur, dar si un consum de tigari nefiscalizate, a carui valoare este de peste 20 % din piata. Potrivit unui studiu independent Novel Research, una din sase tigarete vanduta in Romania este de contrabanda. De mentionat ca datele studiului se bazeaza strict pe informatii de la consumatori”, spun expertii.
Datele statistice arata ca, dintr-un pachet de 20 de tigari vandut legal, 12 tigarete reprezinta echivalentul accizelor, 4 tigarete – TVA –ul, iar restul, profitul producatorului si al comerciantului. Astfel, din pretul final platit de un fumator pentru un pachet de tigarete comercializat legal, 80% reprezinta bani care intra la bugetul de stat.
“Intrarea in vigoare a legii fumatului va influenta, astfel, si incasarile la bugetul de stat. Pe de alta parte, restrictiile isi vor regasi efectele pozitive, pe termen mediu si lung, in starea de sanatate a populatiei. Iar acest lucru va duce la o scadere a cheltuielilor medicale generate de efectele consumului de tutun”, afirma cei de la KeysFin.
CE EFECTE VA AVEA LEGEA ANTI-FUMAT
Potrivit unui studiu derulat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, doar un procent de 30% dintre respondentii care ies in localuri minim o data pe an afirma ca legea anti fumat le va influenta comportamentul. Marea majoritate, 69%, declara ca obiceiurile lor nu vor fi influentate de legea anti-fumat.
Studiul, realizat in perioada 21-25 ianuarie 2016, arata ca 8% dintre fumatori consuma zilnic mai mult de un pachet de tigari, aproximativ o treime fumeaza intre 16 si 20 de tigari pe zi si mai mult de o treime dintre respondenti (37%) fumeaza mai putin de jumatate de pachet zilnic.
In ceea ce priveste varsta fumatorilor, aproximativ o treime dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18 – 50 de ani fumeaza zilnic aproape un pachet de tigari, in timp ce fumatorii cu varste de peste 65 de ani sunt cei in cazul carora procentul intervievatilor care consuma intre 6 si 10 tigari zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de varsta.
Femeile fumeaza intre 1 si 10 tigari zilnic intr-o proportie mai mare decat barbatii, pe cand situatia se inverseaza atunci cand vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 tigari pe zi, unde procentul barbatilor care au acest comportament este mai ridicat.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro