ANALIZA. Flexibilitatea si munca de acasa reprezinta viitorul pietei locale a muncii. Cine e eficient, lucreaza bine de oriunde
home officemunca remotelocuri de muncajoburi
Expertii in HR dau tonul viitorului muncii in Romania. Acestia trag un semnal de alarma angajatorilor, carora le cer o schimbare de viziune: Deveniti flexibili. Implementati munca de acasa. Cine nu isi face treaba bine, nu si-o face bine de nicaieri, indiferent ca lucreaza de acasa sau de la birou. Adaptati-va noii piete a muncii, ca sa nu ramaneti in urma si sa nu pierdeti resurse umane!
Pandemia a impins de la spate conceptul de home office, oferindu-i fix impulsul de care avea nevoie. Mingea e aruncata acum in curtea angajatorilor, angajatori pe care expertii HR ii sfatuiesc sa nu fie reticenti.
E momentul sa transformam aceasta criza in oportunitate si sa consolidam o relatie de mai mare incredere intre manager si angajat. Cine nu isi face treaba bine, nu si-o face nici in cel mai confortabil si utilat birou. Profesionistii nu vor avea calitatea muncii afectata de acasa!
Priviti home office-ul din doua perspective: cea care va permite sa faceti economii, sa va digitalizati si cea din care veti cerne forta de munca pe care o aveti pe criterii de performanta.
E momentul sa dam o sansa muncii de acasa. Majoritatea angajatilor a caror munca permite lucrul la distanta, precum si multi dintre expertii HR spera ca angajatorii romani sa renunte la temeri si sa joace totul pe cartea digitalizarii.
Daca nu e home office 100%, macar sa fie flexibilitate, spun specialistii, care au luat pulsul pietei muncii si observa dorinta angajatilor romani de a beneficia de program flexibil si posibilitatea de a lucra de acasa, mai avid ca niciodata.
Flexibilitatea ar putea fi primul si cel mai important pas catre deschiderea pietei muncii, catre renuntarea la ideea de a lega munca de birou. Expertii in resurse umane spun ca interactiunea umana e importanta, ea nu trebuie complet eliminata, dar o diminuare si o mutare a activitatii in online, de la distanta, nu va afecta performanta in munca, daca acei angajati sunt profesionisti, si nu lucreaza eficient doar la birou, de teama ca sunt ''luati in vizor'' de manager.
''Cred ca una dintre principalele lectii ale acestei perioade este work from home. Daca pana acum ne gandeam cum sa implementam programe de work from home si in unele cazuri se spunea ca nu se poate, acum am avut un experiment masiv in care am vazut ca se poate.
Sper ca o sa tratam munca fara sa o mai legam neaparat de locul muncii, ci sa ne uitam mai degraba la cum este mai eficient sa lucram, care sunt lucrurile care ne ajuta. Eu cred ca nu este cel mai sanatos sa lucram 100% remote si ca este foarte importanta si interactiunea umana.
Cred ca va exista un echilibru mai mare si va fi un impact in modul in care gandim flexibilitatea, in modul in care gandim programele de lucru“, a declarat Raluca Gadiuta, Country HR Leader, HP Romania, in cadrul videoconferintei ''HR Talks. How do managers perceive work from home?“, organizata de Hays Romania si Asociatia Business Service Leaders Romania (ABSL).
Situatia nu trebuie insa analizata la nivel general. Companiile au fiecare specificul lor, anumite departamente, sarcini si servicii ce nu pot fi desfasurate de la distanta sau cel putin nu doar de la distanta. In altele, e posibil sa nu se poata flexibiliza prea mult nici programul de lucru. E necesar ca in aceasta perioada, in timp ce privim catre oportunitati si trebuie sa le identificam ca angajatori, sa tinem in acelasi timp orice fel de riscuri sub control.
Poate fi cartea castigatoare, dar in acelasi timp lansarea in home office fara o perioada de test, de analiza, de gandire, poate accentua problemele unei companii, probleme deja destul de mari cauzate de contextul actual.
Cred ca nu flexibilitatea ar trebui sa fie pasul numarul 1, ci comunicarea organizationala, eficienta managementului de a gasi solutia care sa aduca companiei cifre bune si angajatilor sa le satisfaca anumite nevoi. Aici se va negocia, fiecare va cere si va oferi, ajungandu-se in final la o formula de la care nimeni nu va trebui sa se abata. De pe acest pilon trebuie sa plece munca de acasa.