Analiza EFOR: Ce (nu) propun partidele pentru sectorul energie?
eforpartideenergieuslhidroelectrica
Expert Forum (EFOR) a realizat o analiza extrem de critica la adresa partidelor politice din Romania, care nu au nicio strategie legata de un sector foarte important pentru Romania, cel energetic.
Potrivit analistilor organizatiei, alianta USL este restanta la orice tema de guvernare "ocupata fiind cu batalia politica dupa preluarea puterii". Curatarea Hidroelectrica de contracte paguboase e un pas, dar ea nu tine loc de strategie energetica integrata, se arata intr-un raport
EFOR.
In ceea ce priveste opozitia, aceata "nu pare capabila sa puna nicio tema de policy pe agenda publica; atunci cand o face, ca in energie, reitereaza vechile erori", se arata in document.
"Dupa preluarea puterii, guvernul Ponta a fost complet lipsit de o agenda de policy, desi majoritarea parlamentara i-ar fi permis sa puna in practica orice politica sectoriala ar fi dorit. (...) Singura orientare - si aceea vaga – a reprezentat-o mentinerea acordului cu FMI si lista de masuri mostenita de la guvernele anterioare, iar partea plina a paharului este ca, pana la rectificarea bugetara, nu s-au inregistrat derapaje substantiale fata de promisiunile cuprinse in acord", potrivit celor doi analisti care au realizat raportul, Otilia Nutu si Sorin Ionita.
Hidroelectrica, o raza de speranta
Raza de speranta a reprezentat-o pasul surprinzator si riscant de a pune Hidroelectrica in insolventa pentru a permite, daca este sa luam de buna intentia anuntata, curatarea ei de contracte paguboase care i-au grevat profitabilitatea in ultimii zece ani. "Pana acum lucrurile s-au derulat bine, insa data fiind experienta deceniului trecut, trebuie sa ramanem vigilenti pentru a detecta la timp daca nu exista cumva o agenda ascunsa a acestei restructurari neortodoxe – de pilda, impartirea unor hidrocentrale sau alte active valoroase la creditorii care au de recuperat vreo 2,5 miliarde de lei cu scadenta de sub un an", potrivit raportului
Mai mult, exista riscul ca "baietii destepti" sa cumpere datoria bancilor si sa ceara plata imediata a datoriei. "De aceea, speram sa vedem cat mai curand lista tuturor celor 839 de creditori pe care ii are compania", arata analistii EFOR.
In plus, Hidroelectrca e doar una dintre cele cateva duzini de companii publice a caror reformare si eficientizare a fost vesnic promisa partenerilor internationali, dar care nu s-a realizat niciodata pana acum. Un exemplu concret este Termoelectrica, care acum contine numai gaurile negre din sistem, dar pe care sub nicio forma nu reusim s-o bagam in faliment de mai bine de un deceniu, spre deosebire de Hidroelectrica.
La fel, politica privind explorarea gazelor de sist ramane total netransparenta. "Inainte de preluarea puterii, USL si-a facut campanie din blocarea exploatarii gazelor de sist. Dupa amenintarea cu un moratoriu, respins in Parlament printre altii tocmai de cel care l-au propus, in continuare nu se discuta nimic despre o politica in acest domeniu, pro sau contra, desi gazul conventional mai tine vreo 15 ani, Nabucco nu se construieste prea repede si vom ramane dependenti de gaz rusesc daca nu gasim rapid o alternativa", explica analistii EFOR.
Negocierile cu Petrom bat pasul pe loc
In perioada urmatoare ar trebui sa se negocieze noul sistem de impozitare a hidrocarburilor cu Petrom, pentru a imparti profiturile suplimentare rezultate din liberalizarea pretului la gaz si pentru a compensa faptul ca redeventele pentru petrol sunt mici dupa orice standard, "insa discutiile practice bat pasul pe loc de la schimbarea de guvern din mai".
Nici opozitia de dreapta nu are o strategie
Opozitia de dreapta, afla in plin proces de coagulare, "nu pare in stare sa propuna teme pe agenda publica", se arata in raport. "Singura iesire in public mai structurata pe subiectul energie a venit din partea fostului ministru Videanu, iar in lipsa de altceva suntem siliti sa consideram ca aceasta e pozitia oficiala a PDL sau a aliantei in curs de consituire. Problema este ca atat prin persoana sa, cat si prin ideile exprimate, opozitia de dreapta pare sa isi asume bagajul politicilor energetice gresite din perioada 2009-2011", spun cei doi analisti.
Care sunt aceste politici gresite? In acea perioada s-a dat o ordonanta de urgenta al carei principal beneficiar a fost Ioan Niculae (Interagro). Aceasta le permite marilor consumatori industriali sa cumpere gaz ieftin. "Ordonanta care in vreo 18 luni l-a imbogatit cu vreo 400 milioane de euro pe domnul Niculae, saracind in acelasi timp pe EON si GDF cu suma respectiva. Desigur, EON si GDF isi vor recupera de la noi banii aia pana la urma, in suma de doua Catedrale ale Mantuirii Neamului, chit ca pentru asta vor trebui sa ajunga la tribunalul international cu statul roman. Averea lui Niculae a crescut de la vreo 600 milioane euro, la 1,2 miliarde", potrivit analistilor EFOR.
De la anul s-ar putea sa avem caderi dese de curent, din lipsa investitiilor
O alta greseala a fost blocarea oricarei investitii in energie "prin ideea stupida, daunatoare pentru siguranta energetica a Romaniei, de a infiinta doi 'campioni energetici". Ideea asta au avut-o si altii inainte, dar nimeni n-a luptat mai mult pentru ea decat ministrul Videanu in timpul mandatului sau. Faptul ca nu s-a facut timp de patru ani (2007 - 2011) nicio investitie nesubventionata in sectorul electricitate inseamna ca de la anul s-ar putea sa incepem sa avem si noi caderi de curent mai dese, precum in statele sarace energetic din Balcani."
EXFOR sustine ca nu s-au facut investitii pentru ca nimeni nu avea curajul sa concureze cu doi mamuti care urmau sa controleze 92% din piata si jucand dupa cu totul alte reguli decat cele din economia de piata.
"Asteptam in schimb idei noi la problemele de azi: cum vad puterea si opozitia regimul de impozitare a hidrocarburilor? Dar gazul de sist? E nevoie de o schimbare de politici pentru energia regenerabila? Ce facem cu liberalizarea pietei, dar cu eficienta energetica? E timpul pentru mai putin populism si ceva mai multa guvernare", conchid expertii EFOR.