Analiza: Cel mai mare pericol ce pandeste asupra economiei romanesti
inflatieeconomia romaniei
Tot mai multi analisti economici isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele negative pe care inflatia crescuta le poate avea asupra economiei noastre nationale. Ultimul astfel de avertisment a venit din partea specialistilor eToro. Iata ce spun acestia.
Inflatia a crescut in octombrie cu mult peste asteptari in Romania, ajungand la 7,94% fata de aceeasi luna a anului trecut. Principalele cresteri de preturi au fost inregistrate la gazele naturale (46%), la electricitate (24,65%) si la carburanti (23,51%). La alimente, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil, cu 26,29% si cartofii, cu 18,04%, ne explica Bogdan Maioreanu, analist si comentator de piata al eToro, cu peste 20 de ani de experienta in domeniul serviciilor financiare si al investitiilor.
In conditiile in care
inflatia este deja galopanta, pietele asteapta noi masuri din partea Bancii Nationale a Romaniei, care a majorat deja dobanda cu 0,25% luna aceasta, dupa cresterea cu 0,5% de luna trecuta.
Potrivit sondajului eToro "Retail Investor Beat", inflatia este cea mai mare ingrijorare pentru investitorii romani. Intrebati care este cea mai mare amenintare externa pentru investitiile lor, 51% din investitorii inclusi in sondaj au indicat inflatia.
Investitorii cu varsta de peste 45 de ani sunt mai ingrijorati de cresterea inflatiei decat cei de sub 45 de ani, ceea ce reprezinta o ingrijorare fireasca pentru persoanele mai aproape de pensie care isi vad depreciata valoarea economiilor si a investitiilor de cresterile abrupte ale preturilor.
Intrebati daca si-au repozitionat portofoliul pentru a atenua riscurile externe, 59% dintre investitori au raspuns afirmativ. Interesant este ca, desi mai putin ingrijorati de inflatie, cel mai mare numar de investitori care si-au repozitionat portofoliile se afla in grupul de varsta sub 45 de ani.
In ciuda tuturor ingrijorarilor la nivel macro, la intrebarea despre cum se asteapta sa evolueze veniturile si nivelul lor de trai in urmatoarele 12 luni, 58% dintre investitorii romani s-au aratat optimisti ca situatia lor se va imbunatati. Insa aceasta reprezinta o scadere fata de 67% in urma cu trei luni.
Inflatia galopanta - o problema la nivel global
Investitorii romani nu sunt singurii ingrijorati de cresterea masiva a preturilor din ultima vreme. Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, aproape jumatate (47%) din investitorii americani chestionati erau si ei ingrijorati de inflatie. Un alt sondaj, realizat de CNBC in randul investitorilor americani bogati, cu portofolii de peste 1 milion de dolari, a aratat ca 65% sunt ingrijorati de cresterea preturilor. Din punct de vedere al varstei, situatia este diferita fata de cea din randul investitorilor romani, investitorii americani mai tineri fiind mai ingrijorati de inflatie decat cei mai in varsta.
Astfel, peste jumatate (52%) dintre milenialii milionari au declarat ca sunt "foarte ingrijorati" de inflatie, comparativ cu 40% din generatia X (40-60 de ani) si 31% din generatia baby-boom (peste 60 de ani).
Din nefericire, ultimele stiri le dau motive de ingrijorare - in octombrie, indicele preturilor de consum din SUA a urcat la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Acest indice al inflatiei este considerat ca fiind cel care reflecta cel mai bine experienta gospodariilor.
Motoarele acestei cresteri a inflatiei din SUA sunt, ca si in Romania, preturile la energie, care au crescut cu 30% fata de aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare crestere din ultimii 25 de ani.
Alimentele au crescut cu 5,3% si am putut observa, de asemenea, o crestere spectaculoasa de 26,5% a preturilor masinilor second-hand, din cauza penuriei de masini noi datorate crizei de microcipuri. Preturile masinilor noi au crescut, de asemenea, cu o medie de aproape 10% din cauza lipsei de discount-uri si a productiei insuficiente pentru a satisface cererea.
In ciuda inflatiei, investitorii continua sa vada oportunitati atractive pe piete. Aproape jumatate (46%) din investitorii romani chestionati in cadrul sondajului Retail Investor Beat considera ca urmatoarele trei luni vor aduce oportunitati in sectorul Tech, cifra fiind insa in scadere cu 7% fata de trimestrul trecut. Acesta este urmat in topul preferintelor de sectorul energiei cu 39%, o crestere de 2%. Insa cele mai mari cresteri in ceea ce priveste interesul investitorilor se inregistreaza in sanatate, unde 32% din investitori vad acum oportunitati atractive, in crestere cu 6% si imobiliarele (31%), in crestere cu 8% fata de trimestrul trecut.
Sondajul eToro Retail Investor Beat a intrebat 6.000 de investitori de retail, din 12 tari, inclusiv Romania, despre obiceiurile lor privind investitiile si sentimentul fata de piete. Investitorii individuali au fost definiti ca fiind persoane care se administreaza singure sau care beneficiaza de consiliere si care detin cel putin un produs de investitii. Nu a fost necesar ca acestia sa fie utilizatori eToro.
Cercetarea a fost realizata de Opinium in perioada 17- 30 septembrie 2021 pe esantion de 6.000 de investitori individuali din 12 tari - cate 500 in fiecare tara: Marea Britanie, SUA, Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, Romania si Republica Ceha.
Te-ar putea interesa si: Se ieftinesc locuintele in Romania: Guvernul intervine prin OUG. Cine va beneficia de preturi mai mici