ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
averi nejustificate
Dupa cum a promis, Fiscul romanesc s-a pus pe treaba si a luat la bani marunti persoanele fizice pentru a vedea daca isi pot sau nu justifica averile. In mod surprinzator sau nu, ANAF a descoperit, in cadrul verificarilor efectuate pana acum, venituri de 41,39 milioane de lei a caror sursa nu a putut fi identificata. Romanii prinsi in astfel de situatie vor fi taxati dur, cu un impozit de 70% aplicat sumelor care nu au o provenienta clara.
Potrivit informatiilor
Profit.ro, valabile pentru periaoda 1 iulie 2024 - 30 noiembrie 2024, "in cazul a 49 persoane fizice ce au facut obiectul verificarilor fiscale (verificarea situatiei fiscale a persoanelor fizice - VSFP si verificarea documentara - VD) s-au stabilit venituri a caror sursa nu a fost identificata in cuantum de 41,39 milioane lei. La aceasta suma s-a calculat impozit pe venit in cuantum total de 28,97 milioane lei (cota de 70%) si creante accesorii (doar in cazul VSFP) in cuantum de 14,97 milioane lei. Cazul cu cel mai mare venit a carui sursa nu a putut fi identificata s-a ridicat la 3,41 milioane lei (in cadrul unei VSFP) si la 2,93 milioane lei (in cadrul unei VD)".
Amintim ca, de la 1 iulie 2024, se aplica, pentru persoanele fizice, impozitarea cu 70% a veniturilor a caror sursa nu poate fi identificata de catre organele fiscale, in timpul procedurilor de verificare.
Taxarea cu 70% a averilor nejustificate ar incuraja evaziunea fiscala
Desi masura are ca scop evident majorarea contributiilor la buget, unii specialisti avertizeaza cu privire la faptul ca, in economia reala, toata aceasta schema de impozitare nu ar face altceva decat sa incurajeze evaziunea fiscala.
"Daca exista suspiciunea ca anumite venituri provin din surse ilegale, atunci, odata ce sunt depistate, trebuie facuta o cercetare serioasa, declansata urmarirea penala, iar instanta trebuie sa hotarasca ce anume se intampla cu banii respectivi. Insa, in acest caz, organele de inspectie fiscala si cele de cercetare penala ar trebui sa probeze ca veniturile provin din evaziune. In schimb, mentinand procedura in zona civila, prin aplicarea acestui impozit de 70%, sarcina probarii legalitatii fondurilor revine contribuabilului (...)
Conceptual, acest impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate este o eroare, pentru ca astfel se incurajeaza evaziunea. In mod normal, atunci cand, in urma unei inspectii, se descopera venituri nedeclarate, se face o cercetare serioasa si, daca au o provenienta ilegala, trebuie confiscate integral, nu doar in proportie de 70%", a declarat pentru
Termene.ro consultantul fiscal Dan Schwartz.
Sursa foto: freepik.com