ANAF, restructurata din temelii
program de guvernarepnlguvernul orbansupraacciza carburantisplit tvapilonul 2 de pensiipensii privatelegea pensiilorlegea salarizarii bugetarelegea salarizarii unitare
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi restructurata, astfel incat aceasta institutie sa isi exercite atributiile fara interferenta factorului politic, sa devina eficienta in combaterea evaziunii fiscale si sa promoveze principiul conformarii voluntare in relatia cu contribuabilii. Masura este prevazuta in programul de guvernare al Executivului Orban.
Daca va reusi sa obtina votul de incredere al Parlamentului saptamana viitoare, Guvernul Orban are in vedere restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Chiar daca a mai ramas putin timp pana la finele anului, Guvernul Orban are de gand sa demareze o serie de reforme structurale in domeniul fiscal si bugetar, printre care se regaseste si restructurarea ANAF.
Principalul scop al reformelor care vor viza Agentia este de a o eficientiza in lupta impotriva evaziunii fiscale, dar si de a o depolitiza, astfel incat sa actioneze ca o institutie publica si independenta de factorul politic.
Totodata, noul Guvern PNL are de gand sa intareasca legaturile de cooperare dintre ANAF si institutiile europene care au la randul lor competenta pe aceleasi domenii de activitate.
"Restructurarea ANAF astfel incat aceasta institutie sa isi exercite atributiile fara interferenta factorului politic, sa devina eficienta in combaterea evaziunii fiscale si sa promoveze principiul conformarii voluntare in relatia cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relatiei contribuabil-autoritate fiscala.
Respectarea predictibilitatii politicii fiscale si bugetare. Masurile de politica fiscala si bugetara vor fi puse in dezbatere publica, cu consultarea agentilor economici si a reprezentantilor societatii civile; masurile de politica fiscala si bugetara vor fi insotite de studii de impact", se arata in programul de guvernare al Executivului Orban.
Liberalii subliniaza efectul nociv pe care il are evaziunea fiscala in economie si spun ca Romania este campioana Uniunii Europene la pierderi de TVA.
"Nivelul si structura actuala a veniturilor si cheltuielilor bugetului consolidat nu asigura indeplinirea corespunzatoare a functiilor statului, ceea ce contribuie, si pe aceasta cale, la starea precara a infrastructurii si la calitatea serviciilor publice de educatie, sanatate , cultura, de administratie si ordine publica. Evaziunea fiscala si un ANAF aflat in continua reorganizare au determinat ca Romania sa inregistreze cea mai mare pierdere de TVA, fata de potential, din Uniunea Europeana. Este exemplificativ sa aratam ca Bulgaria, in conditii comparabile de cota, incaseaza din TVA cu cca 3 puncte procentuale din PIB mai mult decat Romania. La dimensiunea actuala a PIB romanesc, aceste 3 puncte procentuale ar insemna peste 30 de miliarde de lei", se arata in Programul de Guvernare propus de liberali.
Alte masuri pe care le pregateste Guvernul Orban vizeaza eliminarea Ordonantei 114, eliminarea Split TVA, mentinerea cotei unice de impozitare, dar si majorarea contributiilor la Pilonul 2 de pensii. Totodata, liberalii promoveaza Legea pensiilor si Legea salarizarii unitare, desi spun ca vor fi nevoiti sa faca rost de fonduri pentru majorarile promise de PSD, fiindca dupa guvernarea Dancila, bugetul a ramas cu deficit si nu se regasesc bani pentru astfel de mariri.
Nu in ultimul rand, liberalii si-au propus sa reduca numarul de pensionari anticipate, sa abroge suprataxarea contractelor de tip “part-time” si sa elimine supraacciza la carburanti.