ANAF pune din nou tunurile pe profesori: platiti la stat, daca primiti bani din meditatii. Profesorii isi striga nemultumirea
anafprofesoribani din meditatiimeditatiivenituri nedeclarate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) insista asupra declararii veniturilor obtinute de profesori din meditatii.
Inspectorii Fiscului sunt de parere ca, in perioada pandemiei, a crescut riscul nedeclararii si platii contributiilor catre stat, din aceasta activitate independenta.
Din acest motiv, ANAF-ul le reaminteste
profesorilor ca au obligatia de a-si transparentiza sumele obtinute si de a achita darile la stat conform prevederilor fiscale in vigoare si, in unele cazuri, chiar sa aiba casa de marcat pentru a "rupe" bon fiscal copiilor care se pregatesc suplimentar.
De data aceasta, Fiscul nu s-a mai rezumat la un simplu anunt, ci a instiintat unitatile de invatamant, in vederea conformarii la normele fiscale.
Profesorii isi striga nemultumirea
Multe cadre didactice isi exprima nemultumirea cu privire la aceste "somatii" ale ANAF. Pe grupurile cadrelor didactice create in social-media, profesorii romani sustin ca alte categorii ar trebui sa fie luate in vizor de catre inspectori.
-
"Salariul unui profesor, chiar si cu experienta la catedra si diverse sporuri, precum cel de dirigentie, de-abia iti ajunge sa te intretii, de la o luna la alta. Toate produsele si serviciile s-au scumpit, daca facem meditatii, o facem din lipsa de bani", spune Raluca C., cadru didactic in invatamantul primar.
-
"Muncesc suplimentar sa fac acele meditaii, banii nu vin doar pentru ca sunt profesor, ci pentru ca, pe langa orele de la catedra, imi dedic, zilnic alte 4-5 ore pentru a face acesti bani", mai spune un alt cadru didactic.
-
"Nu mi se pare normal sa platesc la stat, cel putin nu contributii atat de mari. Alte categorii de prosionisti sunt mult mai protejate de sistemul fiscal. IT-istii, de exemplu, sunt scutiti de la numeroase dari catre bugetul public, iar salariile lor medii sunt cu mult peste cele mai mari venituri din invatamantul public romanesc", mai semnaleaza o alta profesoara.
-
"Prin aceste masuri, statul nu face altceva decat sa descurajeze tinerii sa se indrepte catre aceasta cariera", se arata intr-un alt comentariu.
Totusi, sunt si profesori carora li se pare firesc sa plateasca contributiile, spunand ca toti trebuie sa respectam legile in vigoare, pentru ca altfel ar fi haos in societate.