ANAF pregateste 150.000 de controale pentru evaziune fiscala si munca nedeclarata
anafevaziune fiscalamunca nedeclarataitmcontroale anafamnistie fiscala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca, pana la finele anului, va declansa 150.000 de controale in toata tara. Inspectiile vor viza evaziunea fiscala si munca nedeclarata. Potrivit inspectorilor ANAF, principala zona vizata de controale este Bucuresti-Ilfov.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat saptamana trecuta ca ANAF lanseaza o campanie impotriva evaziunii fiscale si a muncii "la negru".
"Vom incepe acum, in august, un program mai amplu de verificari, in care vor fi implicati si colegii de la Ministerul Muncii. Vor fi verificari pentru partea de evaziune fiscala, pentru partea de
munca la negru. Vor fi ANAF, ITM si alte structuri. Avem, slava Domnului, zone de evaziune", a spus Teodorovici.
Ministrul a mai spus ca firmele corecte fiscal, cele care isi achita obligatiile catre stat pana la termenul prevazut de lege, vor putea beneficia de bonificatii aplicate la aceste sume, de 1-5%. Totusi, exista vesti bune si pentru datornici. Guvernul a adoptat, miercuri, Amnistia Fiscala pentru cei care au datorii. Citeste aici mai multe despre
Cum se aplica Amnistia Fiscala si cui i se sterg datoriile
150.000 de controale vor avea loc pana la finele anului, a declarat pentru Profit.ro noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu. Controalele vizeaza, in principal, domeniile alimentatie publica, constructii, transport, comert, dar si combaterea muncii la negru, insa inspectorii nu se vor limita doar la aceste verificari. Spre exemplu, inspectorii vor verifica inclusiv modul in care contribuabilii respecta obligatia legala privind dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.
"Va fi Fiscul in strada. Incepem actiunile de combatere, iar aceste verificari vizeaza un numar semnificativ de contribuabili. Vom controla si evaziunea, dar si munca nedeclarata, impreuna cu cei de la ITM. Vom merge pe verificari punctuale, de 1-3 zile, nu de durata. Facem analiza de risc, verificari inopinate si preventie, in vederea corectarii declaratiilor. In 1-3 zile vedem ce a gresit si poate veni sa isi corecteze declaratia si sa plateasca. Vom face 150.000 de verificari pana la finalul anului", a declarat presedintele ANAF, Mirela Calugareanu.
"In acest an vor fi desfasurate 150.000 de controale care au aceasta tematica de control. Controalele sunt efectuate in baza analizelor de risc si vor pune accent pe preventie si indrumare. Controalele vor determina identificarea in timp real a erorilor, care, daca sunt remediate in timp util, vor determina plata unor obligatii fiscale accesorii mai mici, in comparatie cu cele rezultate in urma unei inspectii fiscale generale. Contribuabilii au posibilitatea de a-si corecta declaratiile si de a se conforma la plata obligatiilor, potrivit legii. In cazul in care contribuabilii verificati refuza sa se conformeze sau sunt constatate abateri semnificative, acestia vor face obiectul unor investigatii suplimentare”, mentioneaza ANAF intr-un comunicat.
Verificarile efectuate de inspectorii ANAF au inceput deja, de la 1 august, iar acestea se bazeaza atat pe preventie, cat si pe identificarea si pedepsirea celor care incalca normele legale in munca. De asemenea, campania de verificare si preventie se desfasoara in colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Munca.