ANAF, anunt de ultima ora: decizie privind restructurarea datoriilor fiscale
ordonanta 6/2019anafrestructurarea datoriilor fiscale
Marti dimineata a fost facuta publica o decizie ANAF de ultima ora in ceea ce priveste restructurarea datoriilor fiscale pentru Satrotec AG, producator international de piese auto, cu actionariat elvetian.
Concilium Consulting anunta restructurarea tuturor datoriilor fiscale restante ale Satrotec AG, producator international de piese auto, cu actionariat elvetian. Scutirea a fost obtinuta in baza OG6/2019 si vizeaza datorii fiscale in valoare de doua milioane de lei.
“Am reusit sa obtinem aceasta facilitate pentru inca o companie importanta in economia locala; e o “gura de aer” esentiala in procesul de restructurare a intregii companii, care va putea sa continue astfel activitatea si sa pastreze locurile de munca. Daca va respecta planul aprobat in urmatorii cinci ani, i se vor anula 40% din datoria principala si 100% din accesoriile acumulate. Restul sumei va putea fi platita, intre timp, in rate", a explicat Vlad Nastase, CEO Concilium Consulting, numit ca expert independent in procesul de restructurare a companiei Satrotec AG.
Aprobarea planul de restructurare va inlesni, in urmatorii cinci ani, plata catre Bugetul de Stat a circa 18 milioane de lei, reprezentand taxe si impozite aferente salariilor. Asta inseamna ca firma va putea pastra cei 85 de angajati pe care ii are in prezent si va avea suficiente resurse sa dubleze locurile de munca, incepand cu anul 2023. In plus, restructurarea creeaza premisele cresterii cifrei de afaceri a companiei, de la 30 la 70 de milioane de lei, in acelasi interval.
Masura prevazuta in Ordonanta 6/2019 permite scutirea companiilor de plata obligatiilor fiscale scadente la 31.12.2020, in anumite conditii si pentru o perioada de pana la sapte ani, cu posibilitatea prelungirii cu inca trei ani. Practic, companiile pot beneficia de stergerea accesoriilor cumulate si de amanarea la plata cu pana la jumatate din principalul datoriei fiscale – urmata de stergerea sumelor amanate la plata, daca planul de restructurare se incheie cu succes.
Citeste si: Cine sunt romanii care vor primi mai multi bani de la stat in 2022: anuntul oficial de la Guvern
Ce conditii trebuie sa indeplineasca companiile pentru a beneficia de masura
Se pot inscrie pentru aceasta masura companiile private si de stat care nu sunt eligibile pentru alte masuri de restructurare a datoriilor fiscale prevazute in acest sens in Codul Fiscal si care nu sunt in insolventa, cu anumite exceptii. De asemenea, ca sa fie eligibile,
societatile trebuie sa fie cu datoriile curente platite la zi pana la data la care se depune planul de restructurare. Se mai solicita si un Test cu rezultat pozitiv al Creditorului Privat Prudent, care se finalizeaza si in baza Planului de Restructurare coroborat cu rezultatul din raportul de evaluare intocmit de un evaluator ANEVAR.
Citeste si: ANAF a pus ochii pe o noua categorie de contribuabili: pe cine va lua Fiscul la bani marunti
"Companiile care s-au inscris deja pentru aceasta masura mai au timp pana in 31.01.2022 sa depuna Planul de Restructurare si Testul Creditorului Privat Prudent pentru a incepe procesul de restructurare a datoriilor fiscale restante. Pentru realizarea acestor documente, legea prevede ca trebuie sa aleaga un expert independent", a declarat Vlad Nastase.
Vlad Nastase a fost numit recent Vice-Presedinte pentru Relatii Internationale al Asociatiei de Turnaround Management (TMA), cu sediul in Statele Unite, fiind singurul roman ales in conducerea globala a acestui for. Printre responsabilitatile noului rol se afla conducerea Comitetului International nou-infiintat care reuneste, in acest moment, 13 membri din 10 tari situate pe cinci continente diferite si promovarea prezentei internationale a Asociatiei.
Infiintata in 1988, Turnaround Management Association (TMA) este singura asociatie internationala non-profit dedicata solutiilor de revigorare corporativa (corporate renewal) si a managementului de tip turnaround, cu filiale in 52 de tari si peste zece mii de membri. Asociatia e prezenta si in Romania din 2012 si are peste 50 de membri - specialisti in banking, restructurari, avocatura de afaceri, investitii si consultanta financiara.
Satrotec AG este o companie internationala cu actionariat elvetian, care furnizeaza sisteme pentru piese specifice industriei auto. Are un centru de competenta in Zurich care asigura managementul de proiect si o unitate de productie cu 85 de angajati in Alba-Iulia. Fondata in 2001 printr-un spin-off al companiei Honeywell-Satronic, Satrotec AG a pastrat intreaga echipa si expertiza de peste 30 de ani in productia pieselor pentru industria auto destinata pietei globale.
Consultant Fiscal Rentrop&Straton