Amenda de 5 miliarde de Dolari pentru Facebook
facebookamendamark zuckerberg
Gigantul Facebook a primit o amenda in valoare de 5 miliarde de Dolari de la Comisia Federala de Comert din Statele Unite ale Americii.
Comisia Federala de Comert din Statele Unite ale Americii a aplicat o amenda record pentru Facebook, in valoare de 5 miliarde de Dolari, in urma unei investigatii privind confidentialitatea datelor.
Comisia a demarat o investigatie in luna mai a anului trecut, odata cu aparitia scandalului furtului de date, a peste 87 de milioane de utilizatori, de catre Cambridge Analytica.
Agentia voia atunci sa vada daca Facebook a incalcat termenii unei intelegeri anterioare – prin care compania era fortata sa le ofere utilizatorilor indicatii clare atunci cand datele lor sunt impartite cu terti.
Tot miercuri, Faceook a mai primit o veste proasta. Autoritatea de Supraveghere Financiara din SUA (SEC) i-a aplicat, la randul ei, o amenda de 100 milioane Dolari, pe fondul unor acuzatii conform carora Facebook a transmis date inselatoare referitor la modul in care gestioneaza datele utilizatorilor.
Amenda de 5 miliarde de dolari este cea mai mare amenda data vreodata unei companii din tehnologie de catre Comisia Federala de Comert din Statele Unite ale Americii. Comisia a mai amendat in trecut companii de profil, insa amenzile nu s-au ridicat la aceasta suma colosala. Spre exemplu, cea mai mare amenda o platise pana acum Google, e care a primit in 2012 o amenda de 22,5 milioane dolari, tot pentru politicile de confidentialitate.
Amenda ar putea periclita stabilitatea economica a celor de la Facebook, in conditiile in care contravaloarea acesteia reprezinta aproximativ 9% din veniturile companiei.
Pe langa amenda, FTC solicita ca Facebook sa isi restructureze abordarea privind confidentialitatea datelor si sa introduca noi instrumente prin care Comisia sa poata monitoriza actiunile Facebook.
Despre acestea, Mark Zuckerberg a transmis, pe platforma de socializare pe care a inventat-o, urmatoarele:
"Directorii nostri, inclusiv eu, vor trebui sa demonstreze ca toata munca pe care o supraveghem respecta angajamentele noastre privind confidentialitatea. Asa cum avem un comitet de audit al consiliului nostru pentru a urmari supraveghea controalele noastre financiare, vom infiinta un nou comitet de confidentialitate al consiliului nostru care va supraveghea programul nostru de confidentialitate".
Nu in ultimul rand, Zuckerberg a precizat ca Facebook va aborda cu mai multa atentie domeniul privind protectia datelor personale si ca se va documenta mai bine atunci cand vor introduce o noua functionalitate care foloseste datele sau cand modifica una existenta pentru a folosi datele intr-un mod nou.