Amenda care se scumpeste in Romania, din ianuarie 2024
amenda care se scumpesteamenda evaziune fiscalaevaziune fiscalanoul pachet fiscal
Anul 2024 ne va aduce o lista intreaga de modificari fiscale, dar una dintre cele mai importante vizeaza si majorarea unei amenzi.
Din fericire, de aceasta data, vorbim despre o decizie care-i va bucura pe romanii cinstiti, fiindca se are in vedere cresterea amenzilor acordate celor ce sunt prinsi ca fac evaziune fiscala.
Taxele noi care ii vor bucura pe romanii cinstiti si muncitori
Statul a declarat "razboi" evazionistilor si si-a propus sa aduca cat mai multi
bani la buget, ceea ce justifica decizia de a actiona dur impotriva celor ce incalca legislatia fiscala. E foarte probabil (desi nu exista o decizie oficiala clara in acest sens), ca noua taxa majorata sa se aplice inca din prima luna a lui 2024, dar ramane de vazut ce ne vor transmite autoritatile pe aceasta tema.
O alta taxa noua care-i va incanta pe romani vizeaza instituirea unor dari mai mari catre stat din jocurile de noroc.
Dincolo insa de aceste masuri chiar solicitate de societate, pachetul fiscal asumat de Guvern in fata Parlamentului se scalda intr-un val de critici, mai ales din partea antreprenorilor si economistilor, care-l considera toxic pentru dezvoltarea Romaniei si sustenabilitatea afacerilor.
Firmele acuza faptul ca li se reduce agresiv spatiul fiscal si li se pune o povara de nesuportat pe umeri, prin masuri precum majorarea salariului minim brut pe tara, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei, de la 1 octombrie 2023.
Guvernantii insa lauda masurile si considera ca ne vor ajuta sa reducem semnificativ deficitul bugetar: "Daca luam in calcul si partea de reducere de cheltuieli, asa cum arata acum in forma aceasta, daca luam in calcul si partea de evaziune fiscala, sunt 22 de miliarde lei. Noi, in acest an, daca legea este aprobata, atunci si vom obtine venituri suplimentare la buget, dar noi mizam pe doua lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor in perioada urmatoare si stiti bine ca in fiecare luna aprobam limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, si, pe de alta parte in fiecare luna incercam sa monitorizam incasarile si sa reducem gapul dintre veniturile planificate si cele realizate. Asta este un efort pe care il facem. Nu exista acest risc de a depasi 5,5% din PIB", a punctat ministrul de Finante.
Foto: manager.ro