Amenda care a crescut de 12 ori: ce nu mai au voie sa faca romanii pe strada, legea a trecut de Senat
amenziamenda rovinieta 2022amenzi soferi
Conform unui proiect de lege care a trecut de curand de votul senatorilor, romanii care fac graffiti pe gardurile sau fadatelor cladirilor publice, risca amenzi usturatoare. Totodata, lor li se pot aduce si acuzatii de deranjarea ordinii si linistii publice. Important de precizat este ca initiativa legislativa inca nu se aplica. Pentru a intra in vigoare, are nevoie si de votul Camerei Deputatilor, dar si de promulgarea presedintelui Klaus Iohannis. De abia dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, aceasta masura va incepe sa produca efecte juridice.
Pana atunci, ramane in vigoare masura conform careia "scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate" se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.
Daca noua initiativa legislativa va ajunge sa fie adoptata, atunci pragul maxim de amenda va ajunge la 6.000 de lei.
Referitor la linistea publica, legislatia in vigoare prevede ca “pentru asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a activitatii economice si social-culturale si promovarea unor relatii civilizate in viata cotidiana, cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament civic, moral si responsabil, in spiritul legilor tarii si al normelor de convietuire sociala”, art. 1, Legea nr. 61/1991.
Te-ar putea interesa si: Meseria viitorului. Se fac angajari masive, iar nevoia creste de la un an la altul. Salariile sunt de top
Cresc si amenzile pentru soferi
Pe langa aceasta amenda care vizeaza persoanele ce fac graffiti ilegal, si soferii risca amenzi de doua ori mai mari, dupa ce un proiect de lege a trecut la inceputul lunii de Senat.
Amenzile pentru lipsa rovinietei vor fi mult mai aspre. Concret, in cazul autoturismelor, vorbim despre sanctiuni curpinse intre 275 si 550 lei. De asemenea, vehiculele de transport de persoane cu mai mult de noua locuri, vor putea fi amendate cu sume cuprinse intre 3100 si 6200 de lei.
In aceeasi ordine de idei, in cazul vehiculelor cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, suma pe care o vei avea de platit in cazul in care nu ai rovinieta poate sa ajunga de la 5500 de lei pana la 11.000 de lei.
Totodata, pentru vehiculele de
transport marfa cu masa totala (MTMA) mai mica sau egala cu 3,5 tone, sanctiunile sunt cuprinse intre 950 lei si 1.900 lei, cele cu MTMA mai mare de 3,5 tone si mai mica sau egala cu 7,5 tone pot fi amendate cu sume intre 3.100 si 6.200 de lei.
In cazul vehiculelor de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone si mai mica de 12 tone amenda prevazuta este intre 5.500 si 11.000 lei, iar pentru cele cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone cu maximum trei axe (inclusiv) - intre 7.100 si 14.200 lei. Daca MTMA este mai mare sau egala cu 12 tone cu maximum patru axe (inclusiv), amenda va fi de 11.900 - 23.800 lei.
"Motivul acestei initiative rezida in recunoasterea ca in ultimii sase ani a crescut exponential numarul de abateri in acest domeniu de activitate. Consideram ca o dublare a amenzilor sustine recunoasterea ca valoarea actuala a amenzilor nu este in masura sa descurajeze fenomenul contraventional, motiv pentru care propunem aceasta modificare. In consecinta, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sustine proiectul de act normativ in forma aprobata de Guvern", a explicat Gabor Sandor, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
La fel ca in cazul amenzilor pentru graffiti, Camera Deputatilor este for decizional, deci legile vor intra in vigoare dupa ce primesc unda verde si de la deputati!