Ambasadorul SUA a criticat dur modul in care statul roman administreaza sectorul energetic
suaambasadormark gitensteinenergiehidrolelectricabursainvestitoripret
Sectorul energetic din Romania nu poate fi modernizat atat timp cat companiile de stat din domeniu sunt conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, "care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii", a declarat joi, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.
Oficialul american a apreciat ca reorganizarea companiilor energetice din Romania in doi „campioni energetici nationali”, in loc sa fie analizata optiunea de a privatiza societatile total sau partial, este un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.
"Cum afirma un expert extern, contrar declaratiilor guvernului, politica ar restrictiona considerabil competitia, ar indeparta investitiile private si ar determina cresterea preturilor. Asa cum am spune in America, acesta este un efort de rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic, pentru ca nu se ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri”, a afirmat ambasadorul.
Mark Gitenstein a mentionat relatarile presei conform carora, de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie, la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie.
Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si investitii insuficiente in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice pentru a sustine compania.
Ambasadorul SUA la Bucuresti a criticat autoritatile si pentru ca au folosit, in unele cazuri, profiturile companiilor de stat pentru a astupa „gaurile” bugetului public.
Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de „pusculita” pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar, a declarat Mark Gitenstein.
Diplomatul american recomandat Romaniei sa urmeze exemplul Poloniei, care a vandut pe bursa participatii la companiile energetice, fara ca guvernul sa piarda controlul activelor esentiale.
"Polonia a reusit nu oferind tratament preferential aliatilor politici care sa cumpere activele la o valoare sub pretul pietei, ci folosindu-si piata de capital. Sub supravegherea unor manageri respectati, aceste active au fost oferite pe o piata transparenta si deschisa celui care a dat cel mai bun pret. In cele din urma, actiunile multora din aceste companii de stat vor fi detinute de catre cetatenii polonezi obisnuiti. Asa ar trebui sa se intample aici, in Romania. Romanii obisnuiti ar trebui sa detina aceste companii. In Polonia exista peste 1,5 milioane de investitori individuali, cetateni polonezi de rand care se trezesc in fiecare dimineata, conduc pana la locul de munca si castiga un salariu. In Romania exista probabil mai putin de 10.000 de mici investitori", a mai spus ambasadorul Mark Gitenstein.