Amanarea facturilor in aceasta iarna: tot ce trebuie sa stii, daca iti e tot mai greu sa le achiti
facturiutilitatienergie electricagaze naturale
Conform amendamentelor votate luni de Comisiile economice din Senat la OUG 118/2021, consumatorii vulnerabili de energie electrica si gaze naturale si-ar putea amana cu sase luni plata facturilor, daca intampina dificultati in achitarea acestora si intocmesc o cerere in acest sens.
Comisiile economice ale Senatului au votat, luni, o serie de amendamente aduse OUG 118/2021.
Lista celor mai importante amendamente care au trecut de Comisii:
-
se plafoneaza pretul la gaze si energie electrica, pentru consumatori casnici;
-
creste cuantumul compensarii facturilor;
"Pentru clientii casnici - acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale, in conditiile prevazute in prezenta ordonanta", prevede un amendament.
OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate si 25% pentru gaze.
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta, accizei, precum si exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusa la 5%.
-
consumatorii vulnerabili si-ar putea amana cu sase luni plata facturilor, la cerere.
Conform Legii consumatorului vulnerabil, adoptata la inceputul lunii septembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, consumatorul vulnerabil e definit ca fiind "persoana singura/familia care, din motive de sanatate, varsta, venituri insuficiente sau izolare fata de sursele de energie, necesita masuri de protectie sociala si servicii suplimentare pentru a-si asigura cel putin nevoile energetice minimale".
-
firmele vor beneficia de TVA redus si exceptare de la plata certificatelor verzi si a accizei.
-
de asemenea, s-a votat si plafonarea preturilor pentru consumatorii casnici.
Astfel, preturile la
energie electrica si gaze naturale se plafoneaza, pentru clientii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezinta pretul final facturat pentru clientul casnic.
-
supraimpozitare pentru producatorii de electricitate: venitul suplimentar realizat de producatorii de energie electrica rezultat din diferenta dintre pretul de vanzare al energiei electrice si pretul de 450 lei/MWh se impoziteaza cu 80%, este varianta votata in comisii.
>>> ANRE a amendat sase furnizori de gaze. Printre nereguli, inspectorii au descoperit ca voiau sa aplice scumpiri chiar si la contractele cu pret fix
>>> Dacian Ciolos a depus in Parlament lista cu noii ministri, dar si programul de guvernare: USR promite sa rezolve criza sanitara si pe cea energetica