Am ramas si fara Vaclav Havel
vaclav haveldeces havelcehiapresedinte cehia
Dramaturgul Vaclav Havel, fost presedinte al Cehiei, a decedat, astazi, la varsta de 75 de ani, dupa o lunga perioada de boala, din cauza unor complicatii.
Scriitorul si dramaturugul Vaclav Havel s-a nascut la Praga, in data de 5 octombrie 1936. Bunicul si tatal sau erau doi prosperi oameni de afaceri, iar mama provenea dintr-o familie de diplomati. Din cauza originii "nesanatoase", Havel nu a avut voie sa urmeze cursuri universitare.
Asa ca, dupa serviciul militar, Havel s-a angajat ca masinist la Teatrul pe Balustrada si a inceput sa studieze arta dramatica prin corespondenta. La acest teatru, a pus in scena primele piese, "Petrecerea din gradina" (1963) si "Memorandumul" (1965).
In 1968, Havel devenea cel mai influent scriitor din Cehoslovacia. Oponent al invaziei sovietice din 1968, devine unul dintre disidentii regimului comunist din Cehoslovacia.
La 27 iunie 1968, redacteaza si semneaza "Manifestul celor 2000 de cuvinte", adresat liderului comunist al "primaverii de la Praga", Alexander Dubcek.
In 1969, i se interzice sa publice in Cehoslovacia. In 1978, scrie unul din cele mai influente eseuri, intitulat "Puterea celor slabi". A urmat apoi Charta 77, o declaratie bazata exclusiv pe drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
In 1979, este arestat si este condamnat la patru ani si jumatate de detentie. Este eliberat, in 1983, din cauza sanatatii precare. Este arestat la domiciliu in mai multe randuri, ultima data in perioada ianuarie-mai 1989, pentru ca, dupa caderea comunismului, pe 29 decembrie 1989, sa devina presedinte al Cehoslovaciei.
Dupa separarea Cehiei de Slovacia, pe 26 ianuarie 1993, Havel devine primul presedinte al Republicii Cehe, functie in care este reales pe 20 ianuarie 1998. Din 2003, odata cu terminarea mandatului, se retrage din politica.
De la terminarea Razboiului rece, Havel a figurat constant pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Pace, dar nu l-a castigat niciodata.