Alte sute de milioane de euro intra in conturile mediului privat romanesc: Marea schema de ajutor a primit unda verde de la UE, cine primeste banii
mediu privatschema ajutor stat
Mediul privat romanesc traverseaza o perioada marcata de provocari finaciare, motiv pentru care e nevoie de coerenta la nivel intern si international, pentru ca firmele noastre sa-si recapete echilibrul.
Asa se face ca apare o nou schema de ajutor de stat, ce tocmai a primit unda verde de la
Comisia Europeana si datorita careia vom avea la dispozitie 358 milioane de euro pentru refacerea capacitatii de rezilienta microintreprinderilor si IMM-urilor.
"Prin aceasta masura sunt sprijinite investitiile destinate capacitatilor de prestare de servicii si retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta, prin Actiunea 4.1.1. – Programul Operational Competitivitate", transmit guvernantii.
Executivul european a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a facilita dezvoltarea anumitor activitati economice care sunt importante pentru redresarea durabila a economiei, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar. Astfel, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
"Primim o noua veste buna din partea Comisiei Europene. Schema de ajutor de stat pentru una dintre masurile prin care suntem alaturi de mediul de afaceri a fost aprobata. Vorbim despre finantari prin care sprijinim refacerea capacitatii de rezilienta microintreprinderilor si IMM-urilor, prin realizarea de investitii pentru dezvoltarea capacitatilor de productie sau prestare de servicii, dar si pentru retehnologizare. In ultimele trei luni am lansat masuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediul de afaceri, care este fara doar si poate coloana vertebrala a economiei romanesti, iar pana in acest moment toate se implementeaza conform asteptarilor”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Ce este Masura 4.1.1
Ajutorul se acorda in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014-2020, in conformitate cu schemele de ajutor de minimis si de stat aprobate in conditiile art. 24 din OUG nr. 82/2022, cu modificarile si completarile ulterioare.
Valoarea schemei de ajutor de stat prin aplicarea mecanismul de supracontractare prevazut de legislatia in vigoare este de 358.140.596 euro. In functie de numarul si calitatea proiectelor depuse, bugetul poate fi majorat pana la 400 milioane euro, in conformitate cu prevederile europene.
Proiectele aferente Masurii 4.1.1 vor finanta investitii destinate retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta si vor avea ca activitati eligibile:
a) modernizarea/echiparea/racordul la utilitati publice/eficienta energetica a infrastructurilor de tip cladiri specifice aferente capacitatilor de productie/servicii existente, precum si pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de productie/servicii pentru care nu este necesara obtinerea de autorizatii de construire in conformitate cu legislatia specifica in vigoare;
b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotari IT, inclusiv pentru eficienta energetica necesare activitatii de productie si servicii precum si alte achizitii de bunuri de aceasta natura care sunt necesare capacitatilor de productie/servicii existente.
Nu uitati ca pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de minimis valoarea finantarii nerambursabile este de minim 50.000 euro si maxim 200.000 euro, iar pentru proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat valoarea finantarii nerambursabile este de minim 50.000 euro si maxim 500.000 euro!
IMPORTANT, daca va intereseaza sa beneficiati de masura: "Potentialii beneficiari se pot inrola in aplicatia IMM Recover pentru pregatirea documentelor incepand cu data de 16 august 2022, data la care incepe perioada de preinscriere", transmit autoritatile.
De asemenea, retineti ca lansarea apelului de proiecte si depunerea propunerilor de proiecte in aplicatia informatica IMM Recover va avea loc pe data de 23 august 2022. Inregistrarea si transmiterea cererilor de finantare (proiectelor) in aplicatia electronica IMM Recover, impreuna cu toate anexele solicitate prin Ghidul solicitantului se vor face incepand cu data de 23 august 2022, ora 10.00, pentru o perioada de 7 zile calendaristice. Apelul se va incheia pe data de 29 august 2022, ora 23:59:59.
Foto: pixabay