Alerta ANAF: Infractorii cibernetici se folosesc ilegal de numele institutiei
anafatacuri cibernetice
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trage un semnal de alarma cu privire la un val de atacuri cibernetice in care infractorii se folosesc de numele institutiei.
In ultimele zile, numerosi contribuabili din Romania s-au trezit cu e-mailuri de la "info@anaf.ro". Autoritatile oficiale se dezic de aceste mesaje si spun ca adresa nu apartine ANAF.
De asemenea,
ANAF le cere contribuabililor sa nu deschida fisierele atasate in e-mailul respectiv.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii asupra unui val de mesaje transmise prin email, care utilizeaza denumirea, precum si coordonatele institutiei (numar telefon, adresa postala). Precizam ca ANAF nu are deschisa adresa de email INFO@ANAF.RO", mentioneaza sursa citata.
Persoanelor juridice, dar si celor fizice, care receptioneaza aceste mesaje, in care sunt informate despre discrepante in evidenta fiscala, le recomandam SA NU DESCHIDA MESAJELE SI NICI ATASAMENTELE acestora.
Citeste si: ANAF are noutati pentru contribuabili: inca un pas spre digitalizare
Aceasta nu este singura noutate cu privire la Fisc. In perioada urmatoare e asteptata o intensificare a constroalelor efectuate de inspectorii fiscali, desi, in ultimii ani, numarul acestor verificari a scazut dramatic. Autoritatile spera ca astfel sa imbunatateasca gradul de colectare la bugetul de stat, insa asa sa si fie? Ne explica pe larg intentiile ANAF si posibilele consecinte ale acestor actiuni, Emanuel Bancila, Partener, Liderul practicii de politici si dispute fiscale, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL si Adrian Rus, Partener, Liderul departamentului Preturi de transfer, EY Romania.
Dupa cinci ani in care numarul controalelor fiscale in Romania a scazut dramatic – de la 46.000 in 2016, la 24.000 in 2020, an in care doar pandemia a tinut inspectorii fiscali departe, ne putem astepta ca 2021 sa fie anul in care fiscul va tura in forta pentru a recupera timpul pierdut.
De altfel, conform strategiei ANAF, aceasta si-a propus sa creasca numarul de inspectii fiscale cu 10% pana in trimestrul patru al lui 2025. In plus, intensificarea inspectiilor fiscale si un control mult mai strict al banilor reprezinta si principala proiectie a mai mult de jumatate dintre respondentii unui sondaj EY pe aceasta tema, realizat la inceputul anului 2021.
>>> Firmele romanesti risca insolventa si falimentul: noua lege poate ingropa mediul privat