Alba-neagra cu reducerea TVA
reducere tvataxa pe valoarea adaugataministrul finantelor publicereducere tva
Marti, membrii Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor au votat favorabil proiectul PNL care prevede reducerea TVA de la 19% la 16% si a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, incepand din anul 2020. Urma ca, miercuri, deputatii sa dezbata proiectul si sa decida intrarea lui in vigoare. Insa, lucrurile s-au schimbat radical intre timp.
Deputatul PNL Florin Roman, initiatorul proiectului de reducere a TVA, a cerut reintoarcerea initiativei legislative in Comisii, spunand ca este nevoie de un studiu de impact si de un punct de vedere al Guvernului Orban.
Liberalul a spus ca isi asuma proiectul in continuare, insa face acest demers pentru a se asigura ca are o viziune completa asupra a ceea ce ar putea sa insemne ca impact, reducerea de TVA.
Totodata, el considera ca adoptarea proiectului in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor este o razbunare a social-democratilor, fiindca ei detin majoritatea acolo, insa, in timpul guvernarii Dancila, au evitat adoptarea acestui proiect.
"Vreti sa va razbunati pe PNL. Gresit. Va razbunati pe Romania si veti plati pentru aceasta aroganta. Spuneti ca vreti dialog, dar de fapt nu vreti decat sa aratati pesedistilor ca azi voi inca sunteti tari in Parlament, ca nu vor fi alegeri ale primarilor in doua tururi si dinamitati Romania doar pentru a va pozitiona in interiorul PSD.
Eu sunt initiatorul acestui proiect de lege si mi-l asum. Liberalii au alta gandire economica. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai multi platitori de taxe si impozite. Atunci cand am venit cu cota unica, tot dumneavoastra, infierati, cu mania proletara, cota unica. V-am demonstrat ca avand o cota mai mica colectam mai mult decat o cota mai mare", a declarat liberalul.
Vezi aici >>> Reducerea de TVA de la 19% la 16% a trecut de Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor
Deficitul bugetar ar putea ajunge la 5% din PIB
Insa parerea Guvernului referitor la acest proiect de lege nu este foarte buna, cel putin din perspectiva ministrului Finantelor Publice, Florin Citu. El sustine ca, adoptarea reducerii TVA, dar si dublarea alocatiilor pentru copii, ar putea duce deficitul Romaniei la 5% din PIB. Concret, in cazul reducerii TVA de la 19 la 16%, vorbim despre un impact bugetar de 11.8 miliarde de lei, adica peste 2 miliarde de euro.
Vezi aici >>> Florin Citu: Reducerea TVA si dublarea alocatiilor ar duce deficitul la 5%
Proiectul legislativ despre care discutam prevede reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, si extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele”.
In proiectul de reducere a TVA este precizata si o estimare a impactului asupra bugetului - peste opt miliarde de lei pe 11 luni de incasare in ceea ce priveste reducerea TVA la 16% si peste trei miliarde de lei in ceea ce priveste reducerea TVA pentru produsele alimentare.
Proiectul a fost initiat de catre cinci deputati PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).