Alba-neagra cu lemnele de foc pentru romani: Guvernul recunoaste ca nu e bun plafonul de 400 de lei metrul cub. Am gresit - spune premierul, care anunta noi masuri
lemn de focplafonare pret lemne
Dupa cum stim, in acest moment, pe piata lemnului de foc, exista in vigoare un plafon de pret de 400 de lei metrul cub, in toata tara. Doar ca, mai nou, Guvernul regreta masura luata si promite sa vina cu o corectie.
Insusi premierul Nicolae Ciuca recunoaste ca s-a gresit in efectuarea calculelor, cand s-a stabilit plafonul de 400 de lei pe metrul cub de lemn de foc.
Oficialul isi asuma eroarea si promite sa o corecteze, cat de curand.
"La Ministerul Mediului s-a facut o analiza a cat costa un metru cub de lemne la Romsilva.
Pretul mediu pe care ni l-au comunicat in analiza pe care am facut-o inainte de a lua decizia s-a mentionat 200 de lei/mc la lemn si am considerat ca 400 de lei pe metrul cub asigura oarecum celelalte costuri care intra in intreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.
Se dovedeste ca nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua masuri de corectare. Avem puterea de a recunoaste acolo unde gresim si sa luam masuri in consecinta", a explicat prim-ministrul.
Declaratia inaltului oficial vine intr-un context dificil pentru romanii care se incalzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Multi cetateni, din toata tara, se plang de faptul ca e penurie de lemn pe piata. Cu greu gasesti lemn sa te aprovizionezi pentru iarna, fiindca nimanui nu-i convine sa-l vanda la un astfel de pret.
Ce-i drept, inca de cand a fost lansata masura, asociatiile din domeniu au tras un semnal de alarma si au avertizat autoritatile ca se va intampla fix ceea ce traim astazi, adica lemnul va disparea de pe piata.
Ceea ce se intampla astazi pe piata lemnului de foc n-ar trebui sa ne surprinda: guvernantii au fost avertizati cu privire la riscurile impunerii plafonului de pret
Conform Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn si Comunitatii Forestierilor – Fordaq, "Ordonanta de Urgenta 134/2022 care plafoneaza pretul la materialele lemnoase necesare pentru incalzire in sezonul rece a intrat in vigoare pe 15 octombrie, si a produs deja efecte contrare celor scontate, de protejare a populatiei: lemnul de foc, peletii si brichetii au disparut din oferta marilor retaileri" - asta transmiteau experti, la nici macar o saptamana dupa adoptarea OUG.
Mai mult, avertizau specialistii, contextul in care s-a luat decizia plafonarii e unul deosebit de sensibil: anul acesta e anticipata o cerere crescuta de
lemn de foc de minimum 10-20% fata de anii anteriori pe piata interna, chiar si gospodarii care dispun de incalzirea pe gaze sau pompe de caldura optand pentru o incalzire de siguranta si mai economica pe lemn de foc. De asemenea, Romania recolteaza comercial doar 33% din cresterea padurii fata de o medie de Europeana de 67%, situandu-se cu un indice de recolta comerciala de sub 3 mc/an/ha, in coada tarilor europene.
S-a realizat si un sondaj pe tema noii OUG, iar concluziile ar fi trebuit sa ne dea de gandit inca de luna trecuta. Practic, analiza arata ca 93% din companii din sector considerau ca activitatea le va fi puternic afectata, direct si indirect. Peste 70% dintre operatori estimau inca de atunci ca va aparea penurie in piata, in special in zonele de campie, aflate la mare distanta de resursa de lemn.
Te-ar putea interesa si:
Foto: pixabay.com