Peste 30% dintre angajati isi cheltuie aproape jumatate din salariul lunar pentru plata datoriilor. Mai mult, jumatate dintre romani nu pot sa economiseasca bani. Doar 11% dintre cei ce au raspuns studiului respectiv se pot lauda cu performanta de a economisi lunar pana la 25% din salariu.
Unde e problema? La nivelul castigurilor salariale ale romanilor sau la nivelul obiceiurilor lor de economisire? Cel mai probabil, cauzele sunt multiple si situate undeva la mijloc. Dar inainte de a vorbi despre salarii, trebuie sa punctam cateva lucruri despre economisirea banilor.
O regula generala spune ca e bine sa pui deoparte 20% din castigurile lunare. Pare mult, dar deloc imposibil. E nevoie de disciplina, dar rezultatele pe termen mediu si lung vor fi mai mult decat multumitoare. Cum ai putea face insa economii?
Incepe cu o lista a cheltuielilor. Zilnice, saptamanale sau lunare. Apoi inmulteste aceste cheltuieli cu numarul de zile, saptamani sau luni, pentru a vedea exact cati bani dai in decursul unui an pe anumite servicii sau produse. Rezultatul s-ar putea sa te puna pe ganduri.
Foloseste un calculator de salarii pentru a-ti afla si veniturile de la angajator. Adauga si alte categorii de venituri, pentru a obtine o imagine completa a situatiei tale financiare. Afla cati bani intra in casa si cati bani ies. Facand calculele, poti vedea care sunt categoriile de cheltuieli cu cea mai mare pondere? Dar cheltuielile la care poti renunta fara sa te afecteze prea tare? Vicii precum tigarile si cafeaua, telefoanele de ultima generatie, masina personala, cosmetica, toate sunt cheltuieli ce pot fi reduse fara un impact semnificativ asupra calitatii vietii.
Ducem calculul mai departe? Daca ti-am spune ca noi platim pentru produse si servicii cu timp, nu cu bani? Ai incercat vreodata sa vezi cate minute, ore sau zile trebuie sa muncesti pentru a-ti cumpara ceva? Cum afli asta? Imparte veniturile tale lunare la numarul de ore lucrate si vei vedea cat valoreaza o ora din timpul tau.
Numarul de ore legale de munca nu depaseste 170 intr-o luna, dar nu aceasta valoare trebuie luata in calcul, ci numarul efectiv de ore pe care le petreci la munca sau lucrand pentru tine. Cu cat sunt mai multe ore, cu atat valoarea fiecareia e mai mica. Asadar, trebuie sa cheltui mai mult timp pentru a-ti cumpara ceva. Din pacate, timpul e singura noastra resursa finita si neregenerabila. Nu ar fi mai bine sa-ti optimizezi cheltuielile pentru a petrece timp de valoare alaturi de cei dragi sau facand ce-ti place?
”Nu-mi permit”, ai putea spune. Daca asa stau lucrurile, e cazul sa faci o schimbare. O marire de salariu poate fi un prim pas, dar, de cele mai multe ori, cresterea substantiala a salariului are loc atunci cand schimbi jobul.
Bineinteles, sunt si alte metode prin care sa-ti suplimentezi veniturile. Retine insa: in lipsa banilor, vei cheltui timp!
Indiferent de metoda sau metodele alese pentru a nu mai depinde de imprumuturile de la prieteni pana la ziua de salariu, nu uita ca secretul succesului e sa ai grija nu doar la castiguri, ci mai ales la cheltuieli si economii. Calea spre o viata lipsita de griji e sa-ti asiguri venituri de mai multe tipuri, din mai multe surse, sa ai un fond de urgenta, un fond de siguranta, pentru situatii precum pierderea unui loc de munca, o cincime din venituri sub forma de economii si un procent de 10-20% pentru investitii, care sa-ti aduca venituri pasive.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212