Agricultura romaneasca, pusa la pamant: Chiar vrem sa aducem toata mancarea de afara?
agriculturazootehniescumpirifermieri
Agricultorii romani spun ca au ajuns la capatul puternilor. Scumpirile de pe pietele de energie electrica si gaze naturale i-au afectat enorm, motiv pentru care, acum, isi pun toate sperantele in Guvern. Din fericire, se pare ca se pregatesc masuri care sa le vina in ajutor.
"Serios, chiar nu se gandeste nimeni cum isi poate continua activitatea un sector esential pentru securitatea alimentara a Romaniei?"
Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, sustine ca
agricultura romaneasca traverseaza o perioada critica. Daca nu vor fi ajutati fermierii, efectele se vor resimti in lant, atat pe masa romanilor, dar si la nivelul economiei generale.
Specialistul cere implicarea de urgenta a autoritatilor, pentru a rezolva criza din domeniu.
"Situatia a ajuns inadmisibila. Chiar vrem sa nu mai avem zootehnie in Romania? Sa aducem toata mancarea de afara? Cu o crestere de costuri de 6-7 ori la electricitate si gaze, producatorii din zootehnie vor intra in faliment in sase luni. Vom avea diminuari de productie chiar din februarie, cand vor incepe sa vina la plata facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.
Serios, chiar nu se gandeste nimeni cum isi poate continua activitatea un sector esential pentru securitatea alimentara a Romaniei cu cresteri de costuri pe o zona esentiala de 6-7 ori? Solicitam Guvernului Romaniei sa vina cu solutii pentru a mai putea vorbi de supravietuirea sectorului de porc si pasare in Romania.
Iar companiilor de utilitati, care efectiv isi bat joc de antreprenorii romani din zootehnie si industria alimentara, le transmit doar atat: Sa va fie rusine pentru inconstienta de a pune in pericol productia de carne in Romania!
Ce solutii are Guvernul
Ministrul social-democrat, Adrian Chesnoiu, le da sperante fermierilor, spunand ca vor fi lansate "doua programe extrem de importante: reproductia la porc si pasare".
"In bugetul ministerului Agriculturii, pentru anul 2022, am pus, pentru prima data in ultimii doi ani, doua programe extrem de importante: reproductia la porc si pasare. Care erau scrise, aveau act normativ pentru bugetare, aveau programul elaborat, schema de finantare, dar nu erau bugetate. Au finantare si pe credite de angajament si pe credite bugetare.