Agentia de rating S&P vine cu vesti bune despre banii Romaniei: ce scrie in ultima analiza a economistilor
rating de taradatoria romaniei
Vin vesti bune despre mersul economiei romanesti, de la Agentia de rating S&P.
Economistii din cadrul Agentiei au transmis in data de 12 aprilie un nou raport cu privire la cum evolueaza economia autohtona. Din fericire, Agentia reconfirma ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila.
Astfel, desi Romania are o datorie publica destul de mare, dar si un deficit bugetar accentuat, economistii au incredere in viitorul nostru si se asteapta la o crestere economica puternica in urmatorii ani, din acest motiv si ne da si aceasta perspectiva stabila.
Guvernul saluta decizia Agentiei si spune ca incep sa se vada efectele investitiilor facute pana acum
"Raportul confirma ca investitiile pe care le finantam din bani europeni si pentru care asiguram cofinantarile vor sprijini o perspectiva de crestere economica substantiala de aproximativ 3,6%, in medie, intre 2025 si 2027. Pentru noi, este o recunoastere a eforturilor constante de a gestiona datoria externa si guvernamentala intr-un mod responsabil, in timp ce ne concentram asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat. In acelasi timp, este un semnal de incredere pentru investitori ca Romania ramane pe o traiectorie pozitiva de dezvoltare”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Alte vesti bune de la Agentie vorbesc despre
nivelul somajului, dar si despre piata muncii. Ambele aspecte ar fi in grafic, in sensul in care avem rate minime ale somajului si, de asemenea, nu sunt probleme pe piata muncii, desi contextul nu e tocmai favorabil. Piata muncii din Romania a dat totusi dovada de rezilienta in fata socurilor, problemelor si provocarilor din aceasta perioada.
Desi in mod evident Romania ar fi putut primi calificative si mai bune, trebuie sa ne bucure faptul ca nu a fost inrautatit ratingul de tara, aspect ce ne-ar fi putut afecta serios pe zona de business, in conditiile in care investitorii ocolesc tarile cu perspective instabile si ratinguri slabe.
Reducerea substantiala a deficitului fiscal si o tendinta descendenta a datoriei publice, exprimata ca procent din PIB, sunt considerate elemente cruciale pentru potentiala imbunatatire a ratingului de tara. De asemenea, o atentie deosebita este acordata si reducerii costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale, ceea ce poate fi realizat prin optimizarea structurii datoriei si printr-o gestionare eficienta a deficitelor externe. Acesti factori sunt vazuti ca piloni de sustinere ai unei perspective favorabile asupra ratingului de credit al Romaniei, conform comunicatului oficial.
Foto: unsplash.com