Adrian Streinu-Cercel cere protectie legislativa pentru achizitiile facute in aceasta perioada: O sa vina sa ne traga de maneca
achizitiiechipamente medicaleadrian streinu cercelklaus iohanniscomisia europeana
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, sustine ca sistemul medical din Romania are nevoie de un cadru legislativ, care sa protejeze achizitiile de produse si aparaturi pentru combaterea noului coronavirus. Streinu-Cercel sustine ca, altfel, dupa ce trece pandemia, e posibil sa apara probleme, in sensul in care vor aparea oameni nemultumiti de felul in care au fost facute achizitiile.
"Sa apara un cadru legislativ care sa ne puna la paza de ce va veni. Dupa ce se termina bolasnita asta, pandemia, or sa vina altii sa ne traga de maneca: 'Dar cum ati realizat voi achizitiile?' Aici trebuie scos un cadru normativ cat se poate de clar, care sa stipuleze foarte clar ca nimeni nu va avea voie sa se atinga de noi in viitor. Daca nu se va intampla asa, urmatorul pas va fi ca acest corp medico-sanitar sa faca un pas in spate. Ganditi-va ca presiunea pe care o duce acest corp medico-sanitar in Romania in acest moment este fantastic de mare", a declarat acesta joi seara, la Antena 3.
De asemenea, managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, spune ca personalul medical ar trebui sa fie lasat sa isi faca treaba. Managerul si-a exprimat nemultumirea cu privire la mass-media, spunand ca jurnalistii ii pun in permanenta intrebari.
Moderatorul emisiunii i-a spus lui Streinu-Cercel ca, totusi, in aceste zile, prin campaniile de preventie promovate, mass-media a facut mai mult bine, decat rau. Managerul a spus ca "da", insa le-a sugerat jurnalistilor "sa sune mai rar".
"Primul lucru de care avem nevoie este sa fim lasati in pace sa ne facem treaba. (...) Sa sune mai rar. Au fost zile cand am vorbit de dimineata si pana seara la telefon si nu stiam la ce sa raspund mai intai", a mai spus Streinu-Cercel.
De altfel, in ultimele zile, in spatiul public au aparut mai multe informatii cu privire la achizitiile facute de sistemul medical din Romania, pe fondul pandemiei, reiesind faptul ca acelasi tipuri de aparaturi distribuite, au constituit obiectul unor contracte cu valori diferite, de la o firma fata de alta. Lista achizitiilor facute de Guvern in aces sens poate fi consultata
AICI
Klaus Iohannis: "Romania este prima tara care a primit acceptul Comisiei Europene pentru a demara achizitii de echipamente medicale, pentru constituirea rezervei strategice, in cadrul Mecanismului European de Protectie Civila"
Pe fondul pandemiei noului coronavirus, la nivelul UE au fost demarate proceduri de achizitii de echipamente si dispozitive medicale.
"La nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achizitii in comun de echipamente si dispozitive medicale necesare gestionarii epidemiei. Este vorba de manusi, echipamente de protectie, ventilatoare si echipamente de laborator.
Avand in vedere ca situatia s-a deteriorat rapid si in tara noastra in ultimele zile, a devenit cruciala dezvoltarea urgenta a procedurilor de achizitii comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri sa fie finalizate cat mai repede cu putinta, pentru ca statele membre interesate, adica si noi, si Romania, sa poata intra rapid in posesia acestor produse", a spus, joi, presedintele tarii.
In acest sens, Romania este prima tara care a primit acceptul Comisiei Europene pentru a demara achizitii de echipamente medicale, pentru constituirea rezervei strategice, in cadrul Mecanismului European de Protectie Civila, a completat presedintele Klaus Iohannis.