Adrian Nastase: Congresul PSD risca sa sparga in bucati partidul si sa duca la o criza guvernamentala
alegeri prezidentialealegeri 2019psdsedinta psdbirou permanent psdcongres psdadrian nastase
Fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, a scris pe blogul sau despre problemele politice care macina tara, si in special PSD, la aceasta ora. Nastase vorbeste despre o politica internationala prost manageriata de actuala Putere, dar si despre pericolele care risca sa duca la dezbinare in interiorul Partidului Social Democrat.
Adrian Nastase este de parere ca actuala Putere din Romania nu reuseste sa aplice politici benefice Romaniei pe plan extern, asa cum reuseau, de exemplu, politicienii perioadei interbelice, care "au stiut sa apere cuceririle din tratatele de pace si sa lupte impotriva revizionismului". Nastase a vorbit in postarea sa si despre esecul Romaniei in fata Estoniei, la ONU, unde tara noastra a pierdut competitia pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, din cauza intentiei Guvernului de a muta ambasada din Israel la Ierusalim, demers promovat de Liviu Dragnea, dar si de Viorica Dancila.
Tarile membre au votat categoric in favoarea Estoniei pentru pozitia de membru nepermanent din Grupul Estic in Consiliul de Securitate al organizatiei.
In primul tur al votului, Estonia a obtinut 111 voturi, iar Romania 78. In turul al doilea, tara noastra a primit doar 58 de voturi, iar Estonia 132.
Pentru castigarea competitiei erau necesare 129 de voturi, adica doua treimi din voturile statelor membre.
Nu doar Adrian Nastase taxeaza acest esec, ci si presedintele tarii, care a spus ca "In ciuda demersurilor diplomatiei romane – care a reusit sa obtina un numar considerabil de angajamente de sustinere din partea statelor membre – o serie de declaratii politice nediplomatice, iresponsabile si contraproductive, contrare unor pozitii traditionale de politica externa ale statului, formulate fara mandat si in afara competentelor lor de unii reprezentanti de nivel inalt ai autoritatilor romane – fata de care Presedintele Romaniei a luat pozitie ferma la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere si la reticenta fata de candidatura Romaniei“, a afirmat seful statului.
"Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creata impresia, eronata pe fond, a unei lipse de predictibilitate a Romaniei fata de dosare de politica externa importante, sensibile si complexe“, a concluzionat seful statului.
Revenind la postarea lui Adrian Nastase, iata cum vede fostul premier situatia aceasta, dar si intreaga politica externa a Romaniei.
"Vineri, am tinut o prelegere la Craiova despre Titulescu si despre criza dreptului international. Am incercat sa evidentiez felul in care oamenii politici, in perioada interbelica, au stiut sa apere cuceririle din tratatele de pace si sa lupte impotriva revizionismului. Am aratat, intre altele, preluand ideile lui Titulescu, legatura stransa dintre o buna politica interna si o buna politica externa. Din pacate, insuccesul nostru la ONU se datoreaza faptului ca actualii lideri ai Romaniei nu au inteles acest lucru.
In plus, Romania incepe sa aiba un mediu regional complicat – relatia cu Ungaria este tensionata, Ucraina se teme pentru frontierele sale, Republica Moldova este in pragul exploziei, Marea Neagra nu mai este "cel mai bun prieten al Romaniei".
Aprofundand discutia, Nastase se axeaza asupra problemelor ce macina PSD, si spune ca, daca Congresul anuntat pentru 29 iunie se va face "fara pregatire", partidul risca sa se sparga in bucati, ceea ce va duce la o criza guvernamentala.
"In aceste conditii, fara o buna pregatire, Congresul PSD, din 29 iunie, fara o buna pregatire, risca sa sparga in bucati partidul si sa duca la o criza guvernamentala", a scris Adrian Nastase, pe blogul personal.
Va amintim ca, luni, PSD s-a reunit in sedinta Biroului Permanent, unde social-democratii au stabilit ca pe data de 29 iunie sa aiba loc Congresul partidului, unde isi vor alege noul presedinte. De asemenea, dupa acest Congres, va fi organizat altul, in care se vor dezbate potentialii candidati la alegerile prezidentiale de la finalul anului. Pana atunci, social-democratii au cerut mai multe analize si sondaje sociale, care sa reliefeze preferintele alegatorilor.