Administratiile locale pun presiune pe Guvern. Vor buget pe 2020
bugetbuget 2020administratii localecredite nerambursabilecheltuieli
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis premierului Viorica Dancila si ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intocmirea bugetului pentru anul 2020, pana la finalul acestui an.
Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene (UNCJR), Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), Asociatia Comunelor din Romania (ACoR) au transmis reprezentantilor Guvernului Romaniei o serie de cinci modificari, pe care le considera vitale in eechilibrarea bugetelor pentru anul 2020.
UNCJR, AMR si ACoR cer, in special, respectarea urmatorului calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020:
Depunerea de catre MFP la Guvern, pentru prima lectura, pana la data de 30 septembrie 2019;
Depunerea de catre MFP la Guvern a proiectului Legii bugetului, pana la data de 15 octombrie 2019;
Supunerea proiectului spre adoptarea Parlamentului, cel mai tarziu pana la data de 1 noiembrie.
O alta solicitare a acestora face referire la modificarea articolelor 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale. UNCJR, AMR si ACoR solicita ca, de la 1 ianuarie 2020, sa se renunte la finantarea unitatilor administrativ-teritoriale prin Legea bugetului de stat, iar acestea sa fie finantate prin Legea finantelor publice locale.
Tot de la 1 ianuarie 2020, reprezentantii administratiilor locale au revendicari si in ceea ce priveste finantarea sistemelor de protectie sociala.
”Incepand cu ianuarie 2020, finantarea sistemului de protectie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si judetelor sa se aloce integral de la bugetul de stat, prin asigurarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata cu destinatie speciala, fara ca acestea sa greveze bugetele minime de functionare ale judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor”, mai cer reprezentantii consiliilor judetene, cei ai municipiilor si ai comunelor din tara.
De asemenea, UNCJR, AMR si ACoR cer Guvernului Romaniei ca, incepand cu anul 2020, sa se demareze construirea unui Fond e creditare nerambursabila pentru unitatile administrativ-teritoriale, care va functiona astfel:”Contributia proprie a UAT-urilor va fi finantata din Fond astfel: cuantum de ½ la semnarea contractului de finantare a proiectului, iar diferenta de ½ la finalizarea implementarii proiectului”, au mai transmis structurile asociative din administratia publica locala.