Adevarul din spatele noului plan fiscal! Cota unica de 16 la suta din 2025 si TVA de 21 la suta din 2026
deficit bugetarcota unicatva 2026taxe si impozite 2025
De anul viitor, contribuabilii ar putea fi nevoiti sa suporte o povara fiscala si mai greu de dus decat in prezent. Exista temeri legate de faptul ca de anul viitor cota unica va creste de la 10% la 16%, in timp ce TVA-ul ar putea ajunge la 21% in 2026.
Un astfel de scenariu a fost dezbatut in spatiul public de Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, partener la Biris Goran si fondator al Asociatiei The Tax Institute.
Conform specialistului, Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al Romaniei ar indica astfel de majorari de taxe.
Biris subliniaza faptul ca "suntem intr-o situatie foarte delicata, noi, contribuabilii care trebuie sa suportam orice modificari ale legislatiei fiscale, pentru ca nu stim la ce sa ne asteptam".
Biris: "Niciunul dintre partidele principale nu a venit cu niste masuri concrete"
Potrivit lui, "niciunul dintre partidele principale nu a venit cu niste masuri concrete. Vorbesc doar de generalitati: vom reduce cheltuieli, vom imbunatati colectarea, vom reduce deficitul. In momentul de fata este foarte greu de speculat. Este posibil sa terminam anul cu un deficit spre 8%, ceea ce inseamna ca discutiile de acum de la Bruxelles, o scadere graduala a deficitului pe 7 ani, cu 0,7% pe an, ar putea sa genereze o nevoie de ajustare mai mare in 2025 si discutia pe care o putem avea este daca poate fi facuta doar prin cresterea unor taxe. O ajustare a deficitului cu 0,7% din PIB si chiar de peste 1% din PIB poate fi extrem de usor facuta fara nicio crestere de taxe".
"Daca ne uitam in materialul aparut in presa si care nu este unul oficial, pentru ca nu a fost asumat, la indicatorii privind veniturile la buget si structura acestora, de la pagina 14, vedem ca la total venituri fiscale avem 16,2% din PIB estimat anul acesta, avem 17,2% la anul.
Nu este o crestere care sa ne ingrijoreze, numai ca este un pic socant faptul ca avem o majorare de la 2,8% la 4% din PIB, adica de 1,2% din PIB, respectiv o crestere de venit de 40% la impozitul pe salarii si venit. Oare sa se pregateasca sa majore cota unica? Pentru ca eu nu cred ca au capacitatea sa introduca o cota progresiva de la anul. Eu cred ca asta devine teama principala, cresterea impozitului pe venit. Sa nu uitam ca pana in 2017 am avut 16%.
Ea a fost scazuta de Dragnea la 10%, dar a fost scazuta ca sa compenseze cresterea contributiilor. Mutarea contributiilor tot atunci s-a facut. Iar ca sa fi fost neutru transferul contributiilor de la angajator la angajat, CSA trebuia sa fie 21% si ei l-au facut 25%. CASS trebuia sa fie 8,8% si ei l-au facut 10%. Si ca sa compenseze acest transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii, in special, ca sa arate ca au bani de majorarea pensiilor, au scazut impozitul pe venit. Sarcina totala pe munca a ramas la fel", a mai tinut sa precizeze Gabriel Biris, potrivit
Agerpres.
Sursa foto: freepik.com