A venit nota de plata la Taxa pe lacomie: De la 1 martie cresc facturile la curent. Urmeaza gazele, alimentele si carburantii
pret gaze 2019pret curent electric 2019scumpiri utilitatiscumpiri 2019pret benzina 2019pret tigari 2019scumpiri accize 2019
Efectele Ordonantei 114 incep sa fie platite de romani. De la 1 martie se vor scumpi facturile la curent, dar si la gaze, ca urmare a taxei de 2% impusa de Guvern companiilor din energie.
Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) anunta majorarea preturilor la energie cu 2,5%, de la 1 martie
Scumpirea este justificata prin imposibilitatea companiilor de a achita taxa impusa prin OUG 114. Astfel, pentru a reusi sa achite darile catre stat, companiile din energie transfera costurile in facturile romanilor.
Amintim ca, prin OUG 114/2018, anuntata si prezentata de Eugen Teodorovici si Darius Valcov la finele lui decembrie 2018, s-a introdus o taxa de 2% pe cifra de afaceri pe care trebuie sa o plateasca toate companiile din energie.
Acum, ANRE a publicat proiecte de ordin prin care se modifica tarifele de distributie - mai exact, acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii sa-si poata recupera de la consumatori taxa pe care sunt nevoiti sa o plateasca statului.
"Noile tarife pentru serviciul de distributie a energiei electrice conduc la suportarea de catre utilizatorii din aria in care operatorii presteaza serviciul de distributie a unor costuri pentru serviciul de distributie majorate conform cresterilor de tarife mentionate in proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distributie concesionari necesare desfasurarii activitatii ca urmare a modificarii aparute in legislatia primara", arata ANRE.
Potrivit notei de fundamentare, ANRE arata ca, "avand in vedere cresterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, redeventelor, taxelor si varsamintelor asimilate, stabilite conform legislatiei in vigoare sau de catre autoritatile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizata in anul 2018 de la 0,1 % la 2%, consideram necesara efectuarea corectiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distributie si corectarea tarifelor de distributie valabile de la 1 martie 2019".
Tariful de distributie al E-Distributie Muntenia (care deserveste Bucurestiul, Ilfovul si Giurgiu) va creste de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh.
Gazele urmeaza sa se scumpeasca si ele, desi, teoretic, pretul lor este plafonat pentru urmatorii trei ani
ANRE va emite astfel de ordine, prin care taxa de 2% va fi suportata de consumatorii finali, si in cazul distribuitorilor de gaze naturale.
Guvernul a aprobat plafonarea pana in primavara lui 2022 a pretului de vanzare al gazelor naturale din productia interna de la producatori la furnizori, urmand sa se aplice plafoane diferite in functie de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial, a anuntat consilierul de stat Darius Valcov dupa sedinta de Guvern in care s-a adoptat OUG ce contine aceasta masura.
Astfel, in cazul gazelor destinate populatiei, plafonul va fi de 68 lei/MWh, asa cum prevedea si varianta initiala a proiectului de OUG. Pentru consumatorii industriali, plafonul va fi impus prin revenirea la un mix sau "cos" de gaze, compus din gaze din productia interna si gaze din import, specific perioadei de dinainte de liberalizarea pietei.
"Pentru consumatorii industriali, plafonul de pret va fi un mix intre pretul pentru casnici, de 68 lei/MWh, pretul gazelor din import si costul inmagazinarii gazelor", a explicat Valcov.
Potrivit acestuia, statul nu va castiga in urma adoptarii acestei masuri, ci dimpotriva. "Vom avea un minus la bugetul de stat intre 1,5 si 2 miliarde lei, din cauza reducerii dividendelor incasate din profiturile producatorilor de gaze (statul controleaza Romgaz cu peste 70% din actiuni si detine peste 21% din actiunile OMV Petrom, principalii producatori – n,r,) si a incasarilor mai mici din impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizare", a adaugat consilierul premierului Viorica Dancila.
Totodata, va fi plafonat pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici, dupa cum a anuntat, tot pe 21 decembrie, consilierul de stat Darius Valcov. El a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va elabora o metodologie in acest sens, in luna ianuarie 2019.
Plafonarea pretului gazelor risca sa ne coste enorm si sa ne arunce inapoi in comunism. Singurii avantajati ar fi rusii
Masura plafonarii preturilor nu-i va ajuta pe romani cu nimic, in perioada imediat urmatoare.
In schimb, risca sa arunce Romania inapoi in comunism, spulberand increderea pe care ne-au acordat-o pana acum toate celelale state membre UE. Iar daca una ca asta s-ar intampla, cu totii am ajunge sa platim cu varf si indesat.E limpede ca pentru producatori - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - aceasta plafonare de pret va insemna venituri mai mici si, in consecinta, mai putini bani pentru investitii vitale, de care depinde furnizarea in bune conditii a gazului catre romani.
Cui ar mai folosi, in aceste conditii, plafonarea preturilor? Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seara, ca romanii de rand sunt cei carora plafonarea le-ar fi de folos, pentru ca acestia ar fi siguri ca nu li se mai scumpesc gazele.
"Nu vrem ca facturile sa ajunga aproape de nesuportat, indiferent cat am majora noi veniturile romanilor", a declarat Dragnea.
Intrebat de presa daca nu cumva gazul se va scumpi, totusi - in ciuda plafonarilor de pret pe care vrea sa le adopte Cabinetul Dancila - Liviu Dragnea a raspuns, zeflemitor, ca raspunsul tine de aritmetica.
"Pot garanta ca aritmetica ramane aceeasi. Iar ceea ce scade nu creste", a raspuns Dragnea.
Din pacate, lucrurile nu stau asa cum insista sa le prezinte Cabinetul Dancila si Liviu Dragnea. Dimpotriva, in loc sa le faca bine oamenilor, aceasta plafonare de pret risca sa intoarca Romania in comunism. In plus, risca sa ne si coste o gramada de bani.
Plafonarea preturilor e ilegala. Romania risca amenzi uriase
"Plafonarea incalca legislatia din Romania. In Legea petrolului, spre exemplu, este prevazut clar ca un titular de acord are dreptul de a dispune de cantitatile de gaze care ii revin.
In al doilea rand, aceasta plafonare incalca acorduri petroliere in curs, care sunt incheiate pana prin anii 2030. Acordurile sunt contracte, aprobate prin hotarari de guvern. In conditiile in care Guvernul le va incalca prin aceasta ordonanta, e de asteptat ca producatorii sa dea Executivul in judecata. Si nu vad de ce n-ar castiga, anuland plafonarea.
Nici macar nu trebuie sa deschida toti actiuni in instanta. Ajunge sa o faca unul si sa castige, iar decizia li se va aplica tuturor", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Si mai grav este, insa, ca plafonarea pretului incalca legi europene, iar UE ne poate sanctiona cu amenzi zilnice uriase.
"In 2014, spre exemplu, am reusit sa convingem Comisia Europeana sa suspende procedura de infringement pe care o deschisese impotriva Romaniei, in problema plafonarii pretului la gaze. Dar atunci am avut un atu: negociasem deja cu ei un calendar de liberalizare a pietei de care ne tineam. Si le-am explicat: da, incalcam prevederile unei directive, dar luam masuri pentru rezolvarea problemei.
Acum, daca revenim asupra deciziei, nu mai putem spune asta. Era vorba, atunci, despre sanctiuni de 70.000 de euro pe zi, daca imi aduc bine aminte. Iar procedura de infringement este doar suspendata, la acest moment, retineti! Poate fi redeschisa in scurt timp, cu costuri foarte mari pentru Romania.
Romanii n-au garantia ca pretul va ramane "plafonat"
Expertul in energie mai spune ca, de fapt, gazul ii va costa pe romani la fel de mult si dupa plafonarea de pret. Doar ca mai multi bani se vor duce pe gazul importat din Rusia decat pe cel produs la noi.
"S-a vorbit despre faptul ca plafonarea pretului va garanta mentinerea unui pret redus la gaze. Or, lucrurile nu stau asa.
Poate ca e adevarat pentru gazul livrat populatiei. Si aici e o nuanta: efectul nu se va vedea in aceasta iarna, din cauza ca gazele care se produc acum sunt vandute in proportie de peste 90%, deci nu fac obiectul limitarii de pret.
Apoi, masura nu garanteaza mentinerea unui pret redus la gazul pentru intreprinzatori. Prin ordonanta se plafoneaza pretul de intrare, la producator. Mai departe nu mai exista plafonare si nici nu se poate impune", a mai explicat expertul.
Cu alte cuvinte, furnizorul va cumpara de la producator - sa spunem de la Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari de pe piata - gazul cu 68 lei/MWh. Apoi, insa, il la vinde mai departe, catre un intreprinzator, la un pret mai mare. Poate chiar mult mai mare. Iar intreprinzatorul, folosind gaz mai scump, va livra populatiei produse mai scumpe. Deci, pe undeva, omul tot ajunge sa scoata mai multi bani din buzunar.
Scumpiri 2019: Majorari de preturi la alimente, carburanti, tigari si bauturi alcoolice
Se scumpesc carburantii, tigarile, dar si bauturile alcoolice, pentru ca se maresc accizele. Asta inseamna ca preturile la pompa vor trece pragul de 5 lei, sub care au intrat de putina vreme.
De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializata pe piata din Romania va contine 8% biocarburant, fata de 4,5% pana acum, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Parlament in aceasta toamna.
Acest lucru va duce la o scumpire la pompa de 7-10 bani pe litru, au declarat reprezentantii companiilor petroliere. Aceasta deoarece rafinariile vor fi obligate sa modifice reteta pentru fiecare tip de benzina.
Scumpirile la carburanti se reflecta intotdeauna si asupra pretului de la raft. Astfel, alimentele de larg consum vor inregistra si ele cresteri de pret in 2019.
Adrian Benta, specialist fiscal: ”Totdeauna o crestere de accize pentru carburanti ne va conduce la o crestere a preturilor de la raft, suportate tot de populatie".