A inceput marea debirocratizare: romanii scapa de cozile la ghisee. S-a dat noua lege care ne scapa de stres
certificat cazier judiciardebirocratizarebirocratie
Senatul tocmai a adoptat o initiativa legislativa mult asteptata de romanii satui de cozile interminabile formate la ghiseele institutiilor publice.
Este vorba despre un proiect care permite eliberarea electronica a certificatului de cazier judiciar, respectiv o propunere de modificare a Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.
Atentie. Aceasta lege inca nu este in vigoare! In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional. De-abia dupa ce proiectul va primi unda verde si de la deputati, masura va intra in vigoare si romanii vor putea sa intre in posesia documentului fara sa se deplaseze la institutiile publice.
Ei bine, conform noilor prevederi, certificatul de cazier judiciar va putea fi obtinut extrem de simplu. E nevoie doar de completarea unei cereri-tip, ce se depune in format fizic sau electronic la oricare dintre subunitatile de politie in care functioneaza ghiseu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.
Vom spune "adio" cozilor de la ghisee
Astfel, certificatul va fi emis in format electronic pentru beneficiar. Trebuie precizat faptul ca acest
document va fi semnat cu semnatura electronica calificata. De asemenea, initiatorii proiectului de lege vorbesc despre faptul ca documentul electronic va fi asimilat inscrisurilor autentice.
"Proiectul de act normativ va crea un cadru eficient de simplificare a procesului de obtinere a certificatului de cazier judiciar, anume prin introducerea reglementarii ca eliberarea sa poata fi facuta in mod electronic", se arata in expunerea de motive. Nu in ultimul rand, tot in expunerea de motive, initiatorii puncteaza faptul ca vorbim despre un proiect ce are ca scop incurajarea procesului de debirocratizare in tara noastra.
"Din punct de vedere al impactului social, se preconizeaza ca, prin introducerea acestei reglementari, se va simplifica procesul obtinerii unui serviciu public de catre cetateni", mai arata initiatorii proiectului.
Foto: pixabay.com