A fost publicat Raportul MCV: Lupta impotriva coruptiei A SCAZUT DRAMATIC, DNA e in declin

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
A fost publicat Raportul MCV: Lupta impotriva coruptiei A SCAZUT DRAMATIC, DNA e in declin
A fost publicat Raportul MCV: Lupta impotriva coruptiei A SCAZUT DRAMATIC, DNA e in declin
de Magda Florea la 22 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
raport mcvjustitiesectia specialacsmdnalupta impotriva coruptiei

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat. Comisia Europeana critica dur evolutia sistemului judiciar din Romania si felul in care autoritatile lupta impotriva fenomenului de coruptie.

Update: Dancila vrea ca MCV-ul sa dispara

Odata cu aparitia concluziilor preliminare care arata subrezirea sistemului judiciar din Romania, Dancila a spus ca Raportul MCV discrimineaza Romania fata de Bulgaria si ca ar trebui desfiintat.


Citeste aici: Dancila: Raportul MCV ar trebui desfiintat. Face discriminare

AICI: Raportul MCV integral, in limba romana


Update: Ana Birchall, ministrul demis al Jusitiei, se declara "amarata" de Raportul MCV

 
"Personal, ma amaraste acest raport. Din punct de vedere al activitatii Ministerului Justitiei, in partea a doua, pe mandatul meu, se remarca intr-o maniera pozitiva demersurile pe care le-am promovat”, a declarat ministrul Ana Birchall, care a adaugat ca "Executivul Romaniei Romaniei, prin Ministerul Justitiei, a prezentat la nivel tehnic, obiectiv si cuprinzator Comisiei Europene progresele din ultimul an".
 
De asemena, ministrul a punctat faptul ca "toti ne-am fi dorit un raport mai bun".
 
"Raportul recunoaste indeplinirea doar a doua recomandari din cele 12 formulate in 2017 (cea privind activitatea Agentiei Nationale de Adminsitrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, institutie aflata in subordinea Ministerului Justitiei si cea referitoare la modul de implementare de catre ANI a sistemului informativ PREVENT).
 
Se recunoaste, totodata, continuarea progreselor in cadrul recomandarilor nr. 3 si nr. 5 din 2017. Dupa cum ati observat si dumneavoastra, raportul este critic in ceea ce priveste cele 8 recomandari formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018”, a mai declarat ministrul Justitiei.

Update: Seful interimar al Reprezentantei Comisiei Europene din Romania, a oferit un punct de vedere referitor la Raportul MCV dur pe care l-a primit Romania:

 
"Comisia Europeana a adoptat astazi la Strasbourg raportul sau anual privind situatia sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei din Romania. Pe scurt, mesajul Comisiei: este necesar ca institutiile cheie din Romania sa demonstreze un angajament colectiv si ferm in ceea ce priveste independenta justitiei in Romania si pastrarea echilibrului in sistemul judiciar. Suntem intr-o cursa lunga. Am fi dorit sa nu asistam la o intoarcere din drum, insa ramanem increzatori ca autoritatile romane vor da un nou impuls in ceea ce priveste atingerea obiectivelor MCV. Salutam eforturile intreprinse de autoritatile romane din iunie 2019, insa consideram ca acestea trebuie dublate de masuri concrete atat legislative cat si administrative. In mod specific, si ma gandesc la abordarea legislativa, aceasta o consideram esentiala", a spus Cristian Buchiu, citat de Mediafax.
 
Vestile insa nu se opresc aici. Daca Romania e criticata dur, Comisia Europeana recomanda ridicarea mecanismului de verificare pentru vecinii bulgari.

Despre aceasta situatie a vorbit comisarul Dimitris Avramopoulos, care a prezentat marti raportul: "Raportul se concentreaza pe pasii luati de Bulgaria si Romania din noembrie 2018. Raportul pe Bulgaria confirma ca progresul a continuat in ultimul an si noteaza angajamentul Bulgariei de a continua eforturile. In baza acestor lururi ce concluzioneaza ca progresul e suficient pentru ridicarea MCV iar monitorizarea sa continue prin intermediul altor organisme nationale.
 
In ce priveste Romania, raportul arata ca in 2018 a fost constatat un regres si ca lucrurile nu s-au schimbat. Toate recomandarile raman deschise pentru Romania si Comisia e increzatoare ca poate reveni", a spus Avramopoulos.

Update: Comisia Europeana a adoptat Raportul MCV pentru Romania. 

Comisia Europeana noteaza ca, de la ultimul Raport MCV, a fost nevoita in numeroase randuri sa isi exprime ingrijorarea cu privire la cum evolueaza Justitia din Romania. De asemenea, CE arata ca tara noastra nu a tinut cont de recomandarile facute la ultimul Raport MCV, cel din noiembrie 2018.


"De fiecare data, Comisia a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora.
 
Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017", arata Comisia Europeana.

Stirea initiala:

Raportul MCV pentru Romania: Momentan, in spatiul public au aparut concluziile preliminare, urmeaza sa fie publicat de Comisia Europeana, iar imediat dupa, ministrul Justitiei, Ana Birchall, va iesi intr-o conferinta de presa pentru a vorbi despre acest raport. Vorbim despre cel mai dur raport din ultimul deceniu. Specialistii europeni spun ca justitia romana s-a deteriorat, lupta impotriva coruptiei a scazut dramatic, iar activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) este intr-un declin semnificativ.

Raportul pe justitie trage un semnal de alarma, arata concluziile preliminare, si ne arata ca principalele institutii de forta din Romania si-au diminuat activitatea si performantele. Raportul critica atat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
 
Concret, CSM primeste critici pentru ca nu exista colaborare in interiorul institutiei, iar despre DNA se mentioneaza in raport ca se inregistreaza o involutie a activitatii sale.
 
Astfel, expertii care au intocmit raportul analizand situatia justitiei in Romania, spun ca lupta impotriva coruptiei s-a deteriorat si a scazut dramatic.
 
Totodata, raportul critica si celebra SS - Sectia de investigare a infractiunilor din justitie. Despre aceasta, expertii europeni spun ca nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia si ca a fost infiintata fara sa existe consultari cu sistemul de justitie.
 
Pe 13 noiembrie 2018, Comisia Europeana a publicat cel mai recent raport MCV. Si atunci, europenii erau ingrijorati cu privire la evolutia sistemului judiciar din Romania. Iata ce recomandau europenii pentru Romania in Raportul MCV de anul trecut:

Vorbim despre recomandari pentru legile justitiei, pentru numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar, dar si pentru  Codul penal si Codul de procedura penala.
 
Iata recomandarile MCV:
 

Raport MCV: Recomandari pentru Codul penal si Codul de procedura penala:

 
Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.
 

Raport MCV: Recomandari pentru Legile justitiei:

 

Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.
Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).
 

Raport MCV: Recomandari pentru numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar:

 
Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.
Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.
Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.
Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

"Bulgaria scapa de MCV. Romania, nu"

 
Comisia Europeana a prezentat marti rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria. Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca se asteapta la o „evaluare pozitiva”. "Din punct de vedere al guvernului Romaniei, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider ca nu am gresit din punct de vedere juridic si sper ca raportul MCV sa respecte acest lucru”, a adaugat sefa PSD.
 
Europarlamentarul Dragos Tudorache sustinea inca de luni ca raportul pentru Romania va fi unul negativ si, mai mult decat atat, Romania va fi in continuare monitorizata in timp ce vecinii bulgari vor scapa de aceasta analiza a justitiei.
 
"Acesta e rezultatul concret al guvernarii PSD. O tara distrusa din toate punctele de vedere. De la economie la justitie. Inca din 1990 ne-au aratat cine sunt si ce vor: hotie si cumetrie.
 
In 2016, negociam cu Comisia Europeana, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul facut, toata increderea castigata in dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv si sistematic la adresa justitiei, incercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea fata de avertismentele europene, toate acestea au adus Romania in situatia de a fi azi ultima tara din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasa de sub incidenta MCV, in situatia in care in 2016 urma sa fie decuplata de Romania si lasata exact acolo unde ne gasim noi astazi.
 
Vechea clasa politica este singura responsabila si trebuie sa plateasca politic pentru aceasta nedreptate fata de intreaga tara. Romania trebuie sa se curete de influenta nefasta a acestor oameni, de jumatati de masura si de politicieni inchipuiti. Avem suficienti romani gata sa isi slujeasca tara cu dedicatie si bun-simt", a scris europarlamentarul pe Facebook.
 
Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost impus de Uniune in 2007, in momentul aderarii la marea familie europeana. Scopul MCV este de a garanta europenilor ca Romania respecta principiile democratice si valorile statului de drept si isi consolideaza o justitie puternica si independenta, neafiliata politic si fara fapte de coruptie.
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x