A doua parte a lui 2025 ne-ar putea aduce o noua reforma fiscala in Romania. La ce sa se astepte contribuabilii, dar si firmele?
reforma fiscala 2025majorari de taxe si impozitemariri de taxetaxe mai mari
Ministrul Finantelor, Tanczos Barna, vorbeste despre faptul ca Romania s-a angajat prin PNRR sa realizeze o reforma fiscala, care ar putea avea loc in a doua jumatate a acestui an. Pentru moment, mai precizeaza ministrul, tara noastra nu are nevoie de majorari de taxe.
"Nu putem prognoza in niciun caz o recesiune, pentru ca am vazut si ieri cat de fluid este totul, cat de miscatoare sunt aceste masuri, aceste tendinte. Pentru ca Statele Unite ale Americi au facut un pas inapoi, lucrurile sunt intr-o evolutie foarte rapida si ce este, cred, neobisnuit acum, pentru intreaga lume, este viteza cu care se schimba, se modifica anumite lucruri anuntate, puse in practica, revocate, suspendate. Centrul de greutate s-a mutat acum pe China, deci lucrurile sunt in plina evolutie (...)
Trebuie sa fim foarte atenti pe termen scurt ce putem noi, cu fortele noastre, sa tinem sub control. Nu suntem aproape de majorari de taxe, reforma fiscala se va discuta in a doua parte a anului, asa cum am spus de mai multe ori, Romania s-a angajat sa faca o reforma fiscala. De ani de zile lucrurile sunt cunoscute si sunt asumate in PNRR, dar in momentul de fata nu este nevoie de majorari de taxe”, a declarat, joi, ministrul Finantelor, Tanczos Barna, la Digi 24.
Acesta a mai precizat, de asemenea, ca trebuie tinute sub control atat cheltuielile bugetare, cat si angajarile la stat.
La ce se pot astepta contribuabilii?
Cel mai probabil, daca se vor majora sau nu taxele in a doua jumatate a anului curent este o enigma si pentru cei de la Putere. Cert este ca situatia bugetului este in piuneze, in continuare avem o balanta dezechilibrata intre cheltuieli si venituri, iar Romania continua sa aiba una dintre cele mai scumpe si aglomerate administratii publice din UE.
La fel de cert este faptul ca, pentru firme, dar si pentru contribuabilii persoanele fizice, aceasta incertitudine este mai nociva decat o strategie de majorare a darilor anuntata din timp.
Lipsa de predictibilitate fiscala va determina companiile sa isi mentina o atitudine poate mai mult decat prudenta, iar unul dintre efectele negative care s-ar putea vedea ar putea aparea pe piata muncii, prin incetinirea ritmului angajarilor sau poate chiar prin concedieri in anumite sectoare deja afectate de modificarile fiscale din prima parte a lui 2025, cum ar fi eliminarea facilitatilor fiscale.
Sursa foto: manager.ro