A aparut documentul de la Guvern: Cum arata programul NOUA CASA si care sunt noile conditii
noua casa 2020programul noua casa
Executivul de la Bucuresti a publicat proiectul pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "O familie, o casa". Acest proiect, care ar urma sa fie adoptat in Guvern, modifica programul "O familie, o casa", transformandu-l in ''Noua Casa''.
Conform documentului elaborat de guvernanti, noul program guvernamental are in continuare ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.
Prin locuinta in sensul programului "Noua casa" se intelege orice imobil cu destinatia de locuinta, alcatuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, caile de acces, anexele gospodaresti, facilitatile, dependintele, dotarile si utilitatile, aferente acesteia, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii.
De asemenea, prin locuinta noua, in sensul programului "Noua casa" se intelege orice locuinta, precum cele mai sus amintite, receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii garantate.
In Programul Noua Casa, locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii garantate in intelesul prezentei ordonante de urgenta sunt asimilate locuintelor noi.
Programul Noua Casa 2020. Conditii pentru beneficiar
Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-
la data solicitarii creditului garantate, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;
-
achizitioneaza o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
-
are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.
Valoarea creditului destinat achizitiei unei locuinte este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentand maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
Creditul acordat unui beneficiar pentru achizitia celorlalte categorii de locuinte este in valoare maxima de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentand maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.”
Noua Casa 2020. Avansul platit de beneficiar
Avansul reprezentat de diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata se plateste de catre beneficiar, dupa cum urmeaza:
a) minimum 15% din pretul de achizitie al locuintelor prevazute la art. 1 alin. (1^2)
si (1^3). Articolele pot fi consultate
AICI
b) minimum 5% din pretul de achizitie al celorlalte categorii de locuinte.”
'' In cazul rezolutiunii in conditiile legii a contractului de vanzare-cumparare a locuintelor achizitionate, ca efect al garantiei contra viciilor ascunse ale bunului vandut, beneficiarul poate achizitiona o a doua locuinta in cadrul Programului, cu conditia stingerii creditului contractat initial in cadrul Programului'', se mai arata in document.
De asemenea, textul proiectului de OUG arata ca In cazul nerespectarii clauzelor contractului de credit si de garantare, dupa repunerea in drepturi si obligatii a beneficiarului Programului, potrivit alin. (10^4), acesta datoreaza obligatii fiscale accesorii de la data platii initiale a valorii de executare a garantiei de catre Ministerul Finantelor Publice pentru suma ramasa neachitata din contractul de credit si de garantare''.
Solicitarilor de acordare a unei finantari garantate aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, li se aplica dispozitiile legale in vigoare la data depunerii lor la finantator.
Contractele de garantare si promisiunile de garantare incheiate si aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta continua sa produca efecte in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare la data emiterii lor.