6 pasi de urmat ca sa-ti organizezi mai bine bugetul personal
Cat ai cheltuit luna trecuta? Dar cat ai economisit? Pe ce s-au dus banii luna aceasta? Sunt intrebari clasice la care ar trebui sa ai mereu raspunsul la indemana, pentru a putea duce o viata echilibrata si eficienta financiar. In lipsa unui document care sa te ajute sa tii bugetul lunar si cheltuielile, devine din ce in ce mai complicat sa-ti poti planifica vacantele sau sa-ti fructifici hobby-urile.
Urmatorii pasi te vor ajuta sa fii la curent cu situatia ta financiara si sa economisesti bani pe termen lung.
Tine un buget lunar
Aduna intr-un document, fizic sau online, veniturile de orice fel si cheltuielile fixe obisnuite dintr-o luna, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra bugetului tau.
Rata la banca, chiria, abonamentul la telefon sau asigurarile de viata si medicale, de obicei, te costa cam la fel, in fiecare luna. Insa facturile la utilitati pot varia, in functie de sezon.
Astfel, atunci cand treci „
Enel plata factura” in tabel, sau „plata intretinere”, nu uita sa aloci un buget de iarna sau de vara, potrivit anotimpului in care te afli.
Pastreaza toate facturile la un loc
Chiar daca majoritatea facturilor tale sunt emise electronic, este bine sa le organizezi in fisiere, in functie de furnizor, la tine in calculator sau pe telefon. Astfel, ai acces rapid la ele, oricand este nevoie. Mai sunt unele facturi tiparite anual, precum cele de plata a impozitelor, iar pe acestea ar fi indicat sa le pastrezi arhivate intr-un dosar numerotat, la tine in biblioteca.
Alege o zi de plata a facturilor
In general, facturile la utilitati sunt emise aproximativ in aceeasi zi in fiecare luna. Seteaza o alarma in calendarul telefonului tau pentru fiecare furnizor si, astfel, te asiguri ca platesti la timp toate facturile, fara penalizari. Iar serviciile de banking online te ajuta sa rezolvi operatiunile cat ai zice „economisesc timp”! Spre exemplu, cand s-a emis
factura Enel online, o poti achita direct din aplicatia telefonului sau direct din browser, fara alte batai de cap.
Ajusteaza bugetul dupa nevoi
Micile bucurii ale vietii nu trebuie lasate la o parte, de aceea este foarte important sa ajustezi bugetul in functie de prioritati. Spre exemplu, daca vrei sa economisesti pentru un citybreak de primavara, poti renunta, pe perioada iernii, la unele iesiri din oras sau la transportul cu taxiul. Astfel, te asiguri ca ai bani ca sa pleci in vacanta mult dorita!
Foloseste o aplicatie financiara
Vrei sa ai toate informatiile in telefon? Descarca o aplicatie financiara potrivita nevoilor tale si aceasta te va ajuta sa-ti administrezi eficient bugetul personal. Multe dintre ele sunt gratuite si iti monitorizeaza permanent veniturile si cheltuielile reale. Aceste aplicatii sunt ca un asistent personal, pentru ca te avertizeaza atunci cand ti-ai depasit limita propusa pentru cheltuielile personale sau cand ai reusit sa pui mai multi bani deoparte.
Analizeaza-ti cheltuielile
Cel mai important este sa fii atent la lucrurile si serviciile pe care alegi sa cheltui banii in folos personal. In primul rand, este sanatos sa te intrebi daca iti permiti sa acoperi, pe termen lung, cheltuieli mai mari decat venitul tau lunar printr-un overdraft al cardului de credit sau printr-un credit de nevoi personale. Bineinteles, este normal sa iti doresti un model nou de telefon, insa gandeste-te daca este realist ales momentul sau mai poate astepta inca o luna.
Odata ce vei aplica aceste metode si vei urmari in permanenta balanta dintre venit si cheltuieli, vei fi mult mai linistit si vei putea economisi in mod eficient banii, pentru a-i investi in bucurii si experiente memorabile.