Definitia unui lider bun nu tine doar de succesele sale si de obiectivele atinse, ci si de interactiunea sa cu cei din jurul sau. Un manager de succes este admirat si respectat de subalternii sai, dar si de competitori. Iata care sunt calitatile care definesc managerii buni:
Sunt disciplinati si concentrati pe ce au de facut
Este dificil sa manageriezi eficient o echipa, daca tu insuti nu esti o persoana cu o disciplina de fier si cu un set de obiective bine puse la punct. Managerii inteligenti stiu sa isi conceapa planuri si sa gaseasca resursele necesare pentru a-si atinge telurile, scrie revista Forbes. De multe ori, ei au un orar strict si sunt foarte atenti cu modul in care isi gestioneaza timpul, pentru ca stiu ca orice minut conteaza. Disciplina include, de asemenea, si o buna gestionare a emotiilor: un manager bun nu va ridica niciodata tonul la echipa sa, va prelua controlul in situatiile de criza si va sti sa isi dirijeze oamenii spre gasirea unor solutii, motiv pentru care este apreciat de cei cu care lucreaza.
Gandesc si actioneaza in mod strategic
Liderii de azi au nevoie de o gandire strategica pe termen lung, deschisa la minte, prin care sa fie mereu cu un pas inaintea competitorilor. Fiecare decizie pe care o iau este bine cantarita, riscurile si oportunitatile sunt in permanenta analizate. „Liderii trebuie sa fie mereu pregatiti sa isi adapteze strategiile pentru a prinde unele oportunitati sau sa se confrunte cu provocarile neasteptate”, se arata intr-un articol publicat de Harvard Business Review si intitulat „Leading Now: Critical Capabilities for a Complex World”.
De exemplu, una dintre cele mai de succes afaceri romanesti, compania Arabesque, a fost infiintata in 1994 de omul de afaceri Cezar Rapotan, la Galati. In 13 ani, Arabesque a devenit cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si s-a extins, detinand in prezent 35 de centre comerciale, dintre care 20 in Romania. Pentru ca un business sa se dezvolte de asa natura, este nevoie de viziune, planificare strategica si de o tactica prin care afacerea sa reziste chiar si in perioadele de criza financiara. Acum, Arabesque are o echipa formata din peste 3.300 de angajati si o cifra de afaceri de 351 milioane de euro in 2016, cu o marja de profit de 3,5%.
Sunt comunicatori inteligenti si eficienti
Liderii puternici stiu cand sa vorbeasca si cand este cazul doar sa asculte, ceea ce ii face comunicatori eficienti, care sunt capabili sa explice succint ce asteapta de la angajatii sai, care sunt sarcinile fiecaruia si obiectivele companiei. Daca membrii unei echipe nu stiu concret ce au de facut sau cui revine o anumita sarcina, haosul se va rasfrange si asupra profitabilitatii companiei, in timp.
Un lider trebuie sa stie sa comunice la orice nivel: atat cu fiecare angajat in parte, cat si cu o echipa sau la nivel organizational, si sa se foloseasca de toate mediile de comunicare, atunci cand este nevoie. La fel de important este ca managerii sa nu le inspire teama sau sa ii intimideze pe oameni. Angajatii trebuie sa se simta confortabil in a ridica o problema sau a-ti atrage atentia atunci cand ceva nu functioneaza.
Isi asuma responsabilitatea pentru propriile greseli
Managerii de succes stiu cum sa se foloseasca de puterea si autoritatea lor, fara sa isi faca subalternii sa se simta coplestiti. Un bun lider va sti sa isi asume responsabilitatea pentru propriile decizii nefaste si sa nu caute de fiecare data un tap ispasitor, doar pentru a iesi bine dintr-o situatie neplacuta.
Sunt intr-un continuu proces de perfectionare
management sau metode de a stimula productivitatea echipei sale. Pentru ca este intr-un continuu proces de invatare sau perfectionare, putine sunt situatiile in care domeniul in care activeaza il va surprinde sau il va lua pe nepregatite.
Iar pentru ca este mereu la curent cu noutatile, el va deveni tot mai bun la a prezice sau a intui tendinte in piata, va aprecia corect ce schimbari va aduce un anumit fenomen economic, social sau politic si va sti cum sa isi adapteze afacerea, astfel incat sa nu aiba niciodata de pierdut.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:g-stockstudio
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si