5 moduri prin care iti poti proteja afacerea de la distrugere
1. Confidentialitate
Multe afaceri aflate la inceput de drum se bazeaza pe o constructie simpla. De cele mai multe ori vorbim despre prieteni care s-au asociat cu idei si capital, pentru a duce mai departe o initiativa pe care ei o vad ca fiind extrem de capabila sa atraga succesul. Chiar si daca nu este cazul unei afaceri intre prieteni, ci e pur si simplu un business cu vechime si un numar mare de colaboratori mai mult sau mai putin apropiati, clauza de confidentialitate trebuie inclusa in orice contract semnat intre doua parti. O astfel de clauza de poate scuti de multe probleme, in principal de scurgerea de informatii pretioase din companie, despre clienti, venituri, cheltuieli si alte detalii care pot periclita activitatea pe termen scurt. Astfel de informatii sunt foarte valoroase pentru concurenta, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca ai luat toate masurile ca o astfel de situatie sa nu apara niciodata.
2. Protejeaza-te in fata erorilor
Un business inseamna riscuri si asumari de raspundere, inseamna decizii pe muchie de cutit luate in contratimp, inseamna ca oricand o eroare poate sa apara si sa afecteze activitatea firmei, iar unele dintre aceste erori pot avea efecte iremediabile. In mod clar, fiecare afacere a avut si momente delicate in activitatea ei, prin anumite erori de judecata la nivel managerial. O asigurare de raspundere civila este cea mai buna solutie care te poate ajuta intr-o astfel de situatie si asta pentru ca asigurarea de raspundere civila este destinata persoanelor juridice, oferind o protectie completa, pentru prejudicii provocate din culpa asiguratului.
3. Problema competitiei
E posibil ca in prima faza a afacerii, colaborarea cu terti sa fie calea cea mai usoara si mai ieftina de a duce planurile la bun sfarsit. Ce se intampla insa cand acestia vor folosi know how-ul obtinut de la tine pentru a merge mai departe, devenind chiar un competitor pe zona ta de activitate? Exista in acest caz solutia unei clauze anticoncurentiale. Astfel, partenerul tau extern nu va putea, intr-un interval determinat de timp, sa iti ia modelul de business si sa-l aplice chiar el.
4. Drepturile de proprietate intelectuala
O zona extrem de delicata, problema drepturilor de proprietate intelectuala trebuie rezolvata din start, printr-o clauza speciala in orice contract. Clauza pe care o vei introduce trebuie sa specifice clar ca toate ideile cu care un colaborator va contribui in proiectul tau iti apartin si nu le poate folosi mai departe, in nume propriu, fara acordul tau scris.
5. Patenteaza-ti ideile
Toate proiectele tale trebuie sa fie inregistrate si patentate. Altfel, orice nume de brand ramas neinregistrat poate fi oricand preluat de concurenta si folosit, fara sa ai nicio cale de a opri acest lucru.
Cauta mereu cele mai bune cai legale de a-ti proteja afacerea si investitiile. Oricat de mic ar fi astazi businessul tau, o idee cu potential va fi atractiva pentru competitorii tai mai mari, iar orice bresa te-ar putea lasa fara nicio sansa de a te dezvolta.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212