Timpul necesar mutarii locatiei intr-unul din principalele orase din Romania, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca sau Brasov, este de cel putin 6 luni, fiind vorba de un proces complex, ce presupune mai multe etape.
Iata, asadar, cinci factori cheie care te vor ajuta sa alegi locatia potrivita pentru afacerea ta:
Cauta o zona usor accesibila
Daca afacerea ta se axeaza in cea mai mare parte pe sediul fizic al companiei, este de preferat ca acesta sa fie intr-o zona in care clientii pot ajunge cu usurinta. Perspectiva proximitatii fata de mijloace de transport in comun, puncte de interes ale orasului, parcuri, zone de business sau de petrecere a timpului liber, reprezinta avantaje si factori de decizie nu doar pentru clienti, ci si pentru angajati.
O locatie buna poate reprezenta unul dintre criteriile pe care le iau angajatii in considerare atunci cand trebuie sa aleaga intre mai multe oferte de munca, indiferent de domeniul in care activeaza.
Verifica nivelul de securitate
Nivelul de securitate pe care il ofera zona si orasul in care planuiesti sa deschizi noul sediu este un alt factor de luat in calcul. Poti opta pentru un serviciu de paza si protectie, supraveghere video, polite de asigurare a locatiei, echipamente pentru securitate la incendiu si contracte cu companii de IT specializate pentru securizarea datelor fizice sau intelectuale.
In cazul in care sediul ales sa afla intr-o cladire de birouri sau intr-un mall, acest serviciu este pus la dispozitie de administratorul cladirii. Primul pas daca vrei sa deschizi un nou business este sa intelegi riscurile, vulnerabilitatile si masurile de preventie a securitatii, in functie de tipul cladirii si domeniul de activitate.
Apeleaza la ajutor profesionist
Poti incerca sa cauti singur locatia potrivita, dar acest proces iti va lua destul de mult timp, din putinul pe care il ai oricum la dispozitie. In cazul in care este prima afacere pe care urmeaza sa o deschizi si trebuie sa te familiarizezi cu multe alte aspecte care tin de recrutarea angajatilor, pregatirea planului de business sau a bugetului anual, vei avea nevoie de sfaturi de incredere.
O solutie ar fi sa apelezi la o agentie de imobiliare care are deja experienta in inchirierea de spatii pentru birouri sau rezidentiale si cunoaste exact zonele din oras care sunt potrivite pentru tipul de servicii sau produse pe care le oferi. In functie de criteriile alese, agentul imobiliar te va sfatui cu privire la avantajele unei zone anume si te va ajuta sa alegi locatia potrivita, in functie de buget si nevoi.
Informeaza-te despre competitia din zona
Proximitatea fata de potentialii competitori poate avea un rol important in alegerea unei locatii potrivite pentru business-ul tau, indeosebi daca urmaresti o zona usor accesibila. Inainte sa alegi sediul potrivit, studiaza atent zona ca sa vezi ce alte afaceri asemanatoare se afla in preajma. Apeleaza apoi la serviciile de Research si Evaluare oferite de o companie de consultanta imobiliara experimentata.
In cazul in care oferi un serviciu nou, poti sa alegi o zona concurentiala, cu vad mare de clienti. Vei reusi astfel sa iti faci cunoscuta mult mai repede afacerea intr-un timp mai scurt.
Tine cont de potentialul de crestere
Mutarea sediului sau alegerea unui nou sediu pentru afacere poate fi un proces destul de costisitor, asa ca ar fi bine sa te gandesti daca zona respectiva iti ofera potential de crestere. Inainte sa iei decizia finala, gandeste-te la perspectiva locatiei pe termen scurt, mediu sau indelungat, caz in care ai nevoie de suficient spatiu pentru angajarile viitoare pe care le vei face.
Trebuie sa iei in calcul suprafata inchiriata pentru business, serviciile din zona si accesul rapid al angajatilor la un nod important de transport in comun. Daca suprafata inchiriata este de peste 1000 mp, ar trebui sa te uiti la flexibilitate, deoarece vei creste si vei avea nevoie de spatiu suplimentar pentru a te extinde.
Desi fiecare afacere are nevoi si criterii diferite atunci cand cauta o locatie potrivita, aceste cinci criterii sunt esentiale si iti vor oferi un inceput bun. Mai departe, dezvoltarea afacerii tine de deciziile pe care le iei si de modul in care vei profita de oportunitatile care apar pe parcurs.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212