Astfel, viitorul aproapiat al businessurilor nu este tocmai greu de intrevazut.
Astazi, este aproape imposibil pentru un business sa se dezvolte fara ajutorul IT-ului. Computerele si internetul inseamna viteza, iar companiile care nu pot tine pasul cu noile tehnologii raman in urma in mod inevitabil.
Evolutia tehnologica inseamna nu doar faptul ca multe joburi vor disparea fiind inlocuite de automatizare, dar si ca afacerile care nu isi pot crea, de exemplu, o aplicatie, isi vor pierde rapid clientii care vor dori ca toate serviciile sa fie la indemana lor.
Dezvoltarea tehnologica inseamna si o schimbare in felul in care comunicam. Lucrul de la distanta nu mai este de mult o noutate, aceasta practica ajutandu-i pe angajatori sa pastreze productivitatea intacta in timp ce renunta la costuri importante. S-ar putea pune intrebarea: care va mai fi exact rolul birourilor?
In timp ce afacerile vor semana din ce in ce mai mult cu o comunitate, noile cladiri de birouri vor fi gandite astfel incat sa ofere tot mai multe facilitati membrilor sai. Trendul a fost prevazut si de omul de faceri roman Liviu Tudor, al carui West Gate Park este dotat cu spatii comerciale, unitati de cazare, dar si zone de sport si culturale. In cuvintele omului de afaceri, acesta „va fi viitorul standard mondial in ceea ce priveste proiectarea si executia unui business park.”
Pare o previziune optimista, insa in conditiile pericolului real al incalzirii globale, oamenii de afaceri pur si simplu nu au de ales. Majoritatea solutiilor de sustenabilitate implica si cheltuieli reduse pentru angajatori. In acelasi timp, tehnologiile mentionate sunt menite sa reduca in mod semnificativ consumul de energie si de resurse.
Fie ca vorbim despre becuri LED, despre eliminarea documentelor de hartie in favoarea celor digitale sau despre masina de serviciu electrica, marile companii inteleg ca proiectul de a reduce incalzirea globala nu poate functiona fara ele.
Poate parea o predictie curajoasa si poate fi privita mai mult ca o metafora. Este greu de crezut ca granitele tuturor statelor lumii vor cadea in urmatoarele decenii, insa este important sa intelegem inca de pe acum ca globalizarea este benefica pentru dezvoltarea afacerilor.
Mediile multinationalelor incurajeaza colaborarea continua a echipelor din diferite state. Evident, acest borderless workspace este facilitat in primul rand de evolutia tehnologiilor de comunicare si de transport.
E aproape imposibil sa faci abstractie de climatul sociopolitic actual, dar daca vor exista mai multe initiative de tipul „Spatiul Schengen”, motivate de criterii economice, atunci cine poate spune ca vom mai avea nevoie de granite peste cateva zeci de ani?
Sursa foto: Shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212