Un raport realizat de biroul de statistica al Comisiei Europene, Eurostat, arata ca productivitatea romanilor este penultima din topul tarilor care fac parte din Uniunea Europeana, raportat la evolutia produsului intern brut al tarii si al numarului de romani activi in campul muncii. Fara a ne lega insa de randament, romanii petrec, in medie, cu 30% mai mult timp la locul de munca decat alte nationalitati din UE, acest lucru reflectandu-se in ultimii ani si in raspandirea fenomenului burnout in Romania.
Orele petrecute la birou peste program, stresul cauzat de deadline-uri stranse si de taskuri multiple si frustrarile asociate acestora nu sunt deloc sanatoase sau placute. Tocmai de aceea, trebuie sa gasesti solutii pentru a le preveni si pentru a deveni un angajat mai productiv, care isi indeplineste atributiile fara a munci ore suplimentare. Iata cateva modalitati ce tin de stilul de viata care te pot ajuta in acest demers:
1. Schimba-ti obiceiurile alimentare
Nu sari peste micul dejun, oricat de grabit ai fi dimineata. Creierul are nevoie de nutrienti pentru a functiona corespunzator, iar tu ii poti oferi asta cu un mic dejun sanatos. Asculta-ti corpul pe parcursul zilei si bucura-te de gustari echilibrate intre mese, daca simti nevoia.
In ceea ce priveste mesele principale, pastreaza echilibrul intre proteine si carbohidrati, pentru a preveni eventualele caderi de energie. Cat despre alegerea alimentelor, evita prajelile, alimentele procesate, grasimile nesanatoase sau dulciurile, deoarece acestea ti-ar putea modifica metabolismul si cauza stari de oboseala.
2. Consuma alimente si bauturi care iti dau energie
O ceasca de cafea savurata dimineata sau o bucatica de ciocolata neagra iti pot furniza energia de care ai nevoie pentru a incepe ziua. Daca obisnuiesti sa bei doua cafele, pastreaz-o pe a doua pentru pauza de pranz si dozeaza astfel efectele pentru mai mult timp.
Pauza de cafea este o inventie a secolului XX, care a devenit tot mai populara dupa anii ‘50. Un studiu realizat in 2010 de Media Laboratory de la MIT arata ca angajatii care isi iau pauze de cafea impreuna se bucura de cresteri ale productivitatii. Aceste pauze sunt folosite atat pentru discutii personale, cat si pentru discutii profesionale, iar mediul relaxat al acestora ii ajuta sa se deconecteze si sa revina ulterior la birou cu mintea limpede si pregatita pentru performante.
3. Fa sport in mijlocul zilei
Stii deja ca exercitiile fizice sunt importante pentru sanatate, dar adevarul este ca atunci cand le faci intr-o pauza din programul de lucru, pot face minuni pentru nivelul tau de energie. Nu este nevoie sa iti iei o ora libera, e suficient sa ai la dispozitie 20 de minute si sa profiti de ele cat poti de bine.
Daca nu ai o sala de sport in apropierea biroului, e suficient sa faci o plimbare in pas alert. Poti face asta singur sau impreuna cu colegii, pentru a te bucura si de beneficiile socializarii, totodata.
4. Foloseste pauzele pentru a te deconecta
Daca ai la dispozitie o pauza de o jumatate de ora, o poti folosi pentru a te odihni. Daca poti sa adormi intr-un timp atat de scurt, cu atat mai bine, un „power nap” iti poate creste considerabil productivitatea in timpul programului.
Daca esti genul de persoana care adoarme greu, te poti deconecta ascultand muzica sau, pur si simplu, inchizand ochii pentru cateva minute pentru a-ti odihni privirea. Te vei simti mai energic dupa astfel de pauze. Totusi, trebuie sa stii ca astfel de pauze nu pot inlocui somnul odihnitor din timpul noptii, asadar nu te baza pe ele pentru a recupera noptile nedormite.
Productivitatea la locul de munca si reusita de a-ti indeplini la timp taskurile vor fi apreciate atat de catre angajator, dar te vor face si sa te simti mai bine si sa iti cresti stima de sine. Foloseste-te de orice truc care te-ar putea ajuta in acest sens si bucura-te de toate beneficiile care vin la pachet cu sentimentul de a fi eficient.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Doar un imprumut de la FMI mai poate salva Romania! Cheltuielile publice trebuie reduse de urgenta. Analist: situatia e alarmanta
Fraude online. Cum au ajuns escrocii sa-ti fure bani din cont dintr-un simplu click si ce trebuie sa faci pentru a te proteja pe internet
Dolarul american s-a prabusit! BBC relateaza: ceea ce se intampla nu e ceva obisnuit!
Romania a ajuns sa aiba o datorie publica de 54% din PIB si continua sa se imprumute. Leul s-ar putea devaloriza!
Bancnotele de 50 de euro ar putea fi retrase de pe piata? Anuntul Bancii Centrale Europene ii vizeaza inclusiv pe romanii cu euro la saltea
Partenerii nostri
Pensie facultativa. Contributia angajatorului vs contributia salariatului
Infractiuni privind munca minorilor - prevederi legale si explicatiile specialistilor
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Te-ar putea interesa si
Fraude online. Cum au ajuns escrocii sa-ti fure bani din cont dintr-un simplu click si ce trebuie sa faci pentru a te proteja pe internet
Dolarul american s-a prabusit! BBC relateaza: ceea ce se intampla nu e ceva obisnuit!