Aceste avantaje sunt suficiente, uneori, pentru ca angajati cu experienta sa renunte la joburile solicitante din marile companii pentru a se reorienta spre o firma cu o echipa mica, dar in care se pune pret pe eficienta, productivitate si recunostinta arata oamenilor. Iata de ce startup-urile au oportunitatea de a atrage oameni talentati in domeniul lor si de a-i pastra, in ciuda mirajului joburilor din multinationale:
In echipele mici se formeaza legaturi mai apropiate
Multe persoane care au lucrat in startup-uri iti pot spune ca unul dintre marile avantaje este ca ajungi sa iti cunosti mult mai bine colegii si sa legi prietenii trainice cu multi dintre ei. Iar cand se intampla acest lucru, munca in echipa devine cu adevarat placuta si productiva. Te simti mult mai liber din punct de vedere creativ sa vii cu idei, daca stii ca persoanele cu care lucrezi sunt deschise la minte si dispuse sa te asculte pana la capat.
Mai mult decat atat, in companiile mici se formeaza adeseori legaturi asemanatoare cu cele dintr-o mare familie: angajatii iau masa impreuna, ies dupa serviciu in oras, cu gasca, sau la diverse activitati populare, care sa le puna sangele in miscare. Potrivit unui studiu realizat de 7card, activitatile preferate de angajatii din companii sunt cele de fitness, aerobic sau cycling, dar cele care au avut cea mai mare crestere in ultimul an sunt cele de cross training, escalada sau mersul la piscina.
In plus, acelasi studiu arata ca oamenii merg la sala in special martea, intre orele 6-7 pm, in zilele lucratoare, sau 10-11 am, in weekend. Daca in corporatii orele suplimentare state peste program sunt un lucru obisnuit pentru multi angajati, startup-urile par sa aiba o cultura organizationala mult mai sanatoasa, care pune pret pe echilibrul intre viata profesionala si cea personala.
Vei avea mai multe responsabilitati, dar si oportunitati
O echipa mica este, de regula, formata din oameni cu skill-uri diferite, fiecare avand responsabilitati clar trasate, pe care nicio alta persoana din companie nu le mai are. Iar acest lucru te poate responsabiliza enorm, mai ales daca te afli la inceput de cariera sau daca ai parasit joburile de executie pentru o pozitie de conducere intr-o companie mica.
Sentimentul de responsabilitate este cu atat mai mare cu cat vei simti, poate pentru prima data, ca munca pe care o depui contribuie intr-un mod vital la existenta companiei. Iar acest lucru va insemna ca te vei bucura de succesul firmei ca si cum ar fi un succes personal, tocmai pentru ca ai muncit direct pentru asta. Daca intr-o corporatie pot exista rivalitati sau competitii, intr-o companie mica senzatia este aceea de munca de echipa, in care fiecare angajat are un rol important.
Pe de alta parte, un startup iti poate oferi numeroase oportunitati sa avansezi, atunci cand se afla in plina expansiune. O firma mica nu va avea o ierarhie foarte complexa; adeseori „departamentele” sunt formate dintr-o singura persoana, iar oportunitatile de avansare sunt destul de reduse. Insa daca se intampla sa lucrezi de ceva timp acolo si prinzi inclusiv perioada de expansiune a companiei, vechimea si experienta ta vor fi recompensate.
Vei lucra pentru un proiect in care crezi cu adevarat
Unul dintre capitolele la care micile companii exceleaza este inventivitatea angajatilor si taria cu care ei cred in proiectele sau ideile puse in aplicare. Acest lucru poate fi o resursa de inspiratie chiar si pentru cea mai cinica persoana, care va ajunge, usor, usor, sa se identifice cu misiunea companiei si sa depuna eforturi pentru a atinge obiectivele.
Startup-urile au nevoie sa inoveze si sa se dezvolte rapid, pentru a ramane competitive pe piata. De aceea, aici vei gasi de cele mai multe ori oameni dispusi sa puna in aplicare unele experimente care promit sa le dea acel beneficiu de care au nevoie in fata competitiei. Lucrul intr-o companie mica nu iti da libertatea sa te obisnuiesti cu rutina, ci iti va pune la incercare capacitatea de a inova, de a propune idei de dezvoltare, de a veni cu solutii la problemele aparute, ceea ce inseamna ca vei capata mai multa experienta in gestionarea crizelor sau in rezolvarea obstacolelor aparute peste noapte.
Posibilitatea unui program flexibil
Pentru a-si incuraja angajatii sa fie productivi sau sa se simta motivati, multe companii mici le permit oamenilor sa isi organizeze un program flexibil sau sa lucreze de acasa, cat timp isi fac treaba bine si aceste lucruri nu le afecteaza in niciun fel performantele. Acest beneficiu vine in sprijinul celor care au anumite ore cand se concentreaza mai bine si cand prefera sa lucreze, celor care vor sa aiba mai mult timp pentru familie sau persoanelor carora rutina zilnica nu li se potriveste. In multinationale, programul flexibil este o raritate, iar lucrul de acasa, desi permis uneori, se termina in momentul in care ai programate sedinte de pe o ora pe alta.
Desi, fara indoiala, joburile din corporatii au avantaje de necontestat, un loc de munca intr-o companie mica, aflata la inceput de drum, se poate dovedi o alegere mai buna, mai ales pentru persoanele sociabile sau idealiste, carora le place sa cunoasca oameni noi, sa lege prietenii, sa capete experienta inclusiv manageriala si isi directioneze eforturile spre promovarea si construirea unui lucru in care cred cu adevarat.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:fotoinfot
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si