3 idei pentru a amenaja camera de relaxare a angajatilor
camera relaxarerelaxare angajatidecoratiuni birou
Cand te gandesti la mirosul cafelei proaspete, la confortul pufilor si la distractia jocurilor video, probabil te imaginezi in camera ta, intr-o zi de weekend. Dar daca aceste facilitati ar fi in biroul companiei tale? De obicei, nu asociezi biroul cu relaxare si distractie, dar tot mai multe companii investesc in spatii unde angajatii se pot relaxa la locul de munca.
Exista o preconceptie potrivit careia mediile de lucru relaxate au o productivitate scazuta. Opusul este, de obicei, adevarat. Un loc de munca relaxat poate aduce beneficii unei afaceri, prin cresterea satisfactiei de munca si reducerea stresului.
Dupa cum stie orice angajator, nivelurile ridicate de stres in randul angajatilor pot fi in detrimentul unei afaceri. Stresul cauzeaza adesea probleme de sanatate, incapacitatea de concentrare si conflictele la locul de munca. Un loc unde te poti relaxa atunci cand lucrurile devin coplesitoare este o modalitate excelenta de a ajuta la reducerea stresului din cadrul biroului. Daca te incanta ideea, iata 3 idei de amenajare a unei astfel de incaperi:
1. Pune accent pe ambianta
De obicei, luminile din birou sunt reci si intense, lucru ce tinde sa oboseasca ochiul si sa dauneze ambiantei. Compenseaza acest lucru cu o lumina placuta, in camera de relaxare. Poti obtine asta c
u ajutorul unor proiectoare, pe care le poti gasi pe philips.ro, ce inconjoara camera intr-o lumina jucausa, poate chiar colorata.
Daca te gandesti sa realizezi o ambianta placuta, cu ajutorul luminilor, trebuie sa stii ca exista 3 tipuri de iluminat artificial:
Iluminarea ambientala acopera intreaga incapere, ca sursa principala de iluminare, ce provine de obicei de pe tavan. Se poate realiza cu candelabre, plafoniere sau lumini incastrate pe perete. O sursa centrala de lumina ambientala in toate incaperile este fundamentala pentru un plan de iluminare bun.
Iluminarea punctuala te ajuta sa efectuezi anumite actiuni, cum ar fi cititul sau mesteritul. Acest tip de iluminare poate fi asigurat prin incastrarea unor spoturi, corpuri suspendate sau lampi. Intr-o camera de relaxare, el poate fi asociat cu o masa de fussball sau cu zona de jocuri video;
Lumina de accent pune in valoare anumite colturi de interes dintr-o camera, fie o decoratiune sau biblioteca, contribuind la valoarea lor estetica. Se poate obtine cu ajutorul unor spoturi sau a unor lampi. In cazul camerei de relaxare, poti accentua anumite decoratiuni;
2. Decoreaza incaperea in functie de pasiunile si preferintele angajatilor
Pentru ca le este destinata, camera de relaxare trebuie sa bifeze anumite activitati placute angajatilor. Cere parerea intregii echipe iar asta va avea efecte benefice nu doar asupra relevantei celor cumparate, dar si asupra motivatiei angajatilor, pentru ca se vor simti implicati in luarea deciziilor.
Pentru a simplifica lucrurile, insa, poti porni de la grila prestabilita, cu posibilitatea de a completa cu noi idei. De obicei, atunci cand oamenii sunt pusi in fata unui numar foarte mare de posibilitati, alegerea devine mai dificila.
Imparte pe categorii: zona de daydreaming (pufi/sezlong/fotolii (de masaj)/ canapea), zona de gaming (Xbox, PS4 si clasicele jocuri precum Mortal Kombat sau Fifa), zona de boardgames (Dixit, Activity, Catan) si zona de jocuri fizice (fussball/ hockey/ poker etc.).
3. Abordeaza un stil creativ
Camera de relaxare ar trebui sa indemne la creativitate si relaxare, pe care angajatul le poate investi apoi in munca sa. De aceea, te incurajam sa nu alegi un stil anost, cu pereti albi si lipsit de accente, ci sa colantezi peretii in ilustratii pline de imaginatie, ba chiar indraznete, sau chiar sa contactezi un artist graffiti.
In plus, apeleaza la solutii neconventionale: amplaseaza un hamac in diagonala camerei, daca structura peretilor o permite, improvizeaza un colt de proiecte DIY unde angajatii pot intreprinde ceva practic cu diferite materiale sau amplaseaza mesaje inramate sau pictate pe pereti, care sa ii motiveze si sa-i directioneze spre o perspectiva pozitiva.
Iata doar cateva dintre modurile in care poti aborda amenajarea unei camere de relaxare. Iti uram mult succes si inspiratie in ceea ce va deveni sursa de energie a intregii companii.
Sursa foto: Unsplash