3 din 10 romani muncesc zi de zi pe salarii de 2.000 de lei in mana
salariul minim pe economiesalariu minim brutsalariu minim net
30 la suta dintre angajatii din Romania se trezesc in fiecare dimineata si pleaca la munca, pentru ca la final de luna sa primeasca in mana doar aproximativ 2.000 de lei.
Este vorba despre cei aproximativ 1,6 milioane de angajati care sunt incadrati in campul muncii autohton cu salariul minim pe economie.
In acest moment, salariul minim brut pe economie este 3.300 de lei, ceea ce inseamna ca omului ii mai raman in buzunar, dupa ce se achita toate darile catre stat, numai 2.080 lei.
Salariul minim pe economie va creste la 3.700 de lei brut in iulie
Intr-un efort de a se alinia la standardele impuse de Uniunea Europeana si de a imbunatati nivelul de trai al lucratorilor,
salariul minim pe economie in Romania a cunoscut deja o crestere semnificativa la inceputul acestui an, ajungand la 3.300 de lei brut. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient, oamenii confruntandu-se cu o scadere a puterii reale de cumparare, in conditiile in care inflatia este de peste 7% in februarie, conform celui mai recent raport al Eurostat. Analiza respectiva indica faptul ca Romania este, pentru a doua luna consecutiv, tara cu cea mai ridicata inflatie din UE, cu 7,1%, desi inflatia a scazut si la noi, de la 7,3%.
Din fericire, din luna iulie, salariul minim pe economie brut va fi majorat la valoarea de 3.700 de lei, ceea ce inseamna o usoara crestere si a venitului net.
Scopul acestei masuri este de a apropia Romania de nivelul salariilor minime din alte state membre ale Uniunii Europene, oferind astfel o mai mare siguranta financiara pentru lucratorii romani si contribuind la echilibrarea disparitatilor economice in cadrul UE. Cu toate acestea, este esential ca autoritatile sa gaseasca un echilibru intre cresterea salariului minim si mentinerea competitivitatii economice, pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a tarii.
Foto: manager.ro